Lipsa Y-ului

Memoriile se scriu la sfârșitul vieții iar dicţionarele cu expresiile unui om se scriu când știi că persoana respectivă nu mai produce nimic nou. Să cobori la nivelul unei cărţi când ai avut microfonul în fața a milioane de oameni trebuie să fie o consolare la fel de insipidă ca mâncarea pe care o dai unui bolnav. Dicționarul gândurilor lui Fidel Castro, scris de cercetătorul Salomon Susi Sarfati, reprezintă discursul de adio al unui lider guraliv care ne-a umplut fiecare moment din viață cu retorica lui necontrolată.

Având în vedere un articol de presă din Prensa Latina “după o selecţie minuţioasă, autorul împarte dicţionarul în 20 de litere spaniole (cu excepția k, q, w, x, y, z)…”. Fiindcă sunt obsedată de acea penultimă consoană, care dă și numele acestui blog, sunt curioasă dacă în cele 978 de afirmații nu s-a referit nimeni niciodată la “Generația Y”. Pe această insulă unde predomină “Yordankas, Yohandris şi Yunieskies”, cum este posibil ca „esența gândirii” unei persoane, care a fost la putere aproape 50 de ani, să nu conțină nici o referire la noi. Se pare că această carte cuprinde numai concepte, nu oameni, care pentru mine, înseamnă o colecţie de entelehii, un rezumat al unor idei de neînţeles.

Poate că astăzi, ziua în care împlineşte 83 de ani, oratorului zilelor trecute i-a apărut dicționarul tocmai pentru a fi flatat, să i se transmită că munca lui va fi întotdeauna vie și va fi citită și de alții de-a lungul timpului. Se va uita la anul publicației și se va întreba dacă vor face o extindere a ediției care să conțină viitoarele sale reflecții. Nu va observa lipsa Y-ului, această literă nesemnificativă care nu a ieşit în evidenţă aşa cum şi-ar fi dorit: dezinteresat, altruist, disciplinat şi stoic. Probabil se va delecta mai mult cu litera R de la „revoluție” sau la litera I de la „imperialism”, dar nu se va uita cu atâta interes pâna la sfârşitul alfabetului. Acolo, mică și ascunsă, există această literă ca un elastic întins în direcţia zilei de mâine. (traducere de Ana Maria Rusu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s