Antierou

Ar putea fi un alcoolic care zace semiadormit în colțul unei străzi, ca mulți din acest oraș, dar el își dorea să joace. A sărit în fața camerei de filmat și a început să plângă după mâncare, aceasta devenind obsesia generală. Spontaneitatea lui şi accentul pe care l-a avut când a strigat “mâncare“ a transformat videoclipul lui Juan Carlos într-un superhit pe canalele de informații alternative. Nu îmi amintesc alt material video care a circulat atât de repede în societatea noastră nici măcar clipul lui Eliécer Ávila versus Ricardo Alarcón, de anul trecut.

La câteva zile după difuzarea imaginii lui, Panfilo ar întelege că această demonstrație a fost denunțată. Vorbele lui erau ca o țintă deasupra capului său, ca un mare anunț la intrarea în casa lui sau ca un deget îndreptat direct către el. Lupta contra puterii, pe care o ducem cu toții s-a îndreptat către el și a început să îi macine slăbiciunile. Reușind să stea fără loc de muncă prea multă vreme, a fost acuzat de furt, probabil că lua și rom de pe piața neagră, plus multe alte acțiuni scandaloase pe care noi, cubanezii trebuie să le întreprindem zilnic pentru a supraviețui sau a scăpa de diverse situații. A fost suficient că a dat dovadă de sinceritate în fața microfonului și și-a dat jos masca pentru a simți cum existența îi este străpunsă cu bisturiul represiunii.

Într-o societate bazată pe pedepse îndreptate către cei care își exprimă părerile, unde nici proștii şi nici copiii nu spun ce simt, ci doar alcoolicii. Deși, nu am fost surprinsă că aceștia îl consideră pe Panfilio criminal și îl încadrează în categoria “pre-criminalitate periculoasă” iar pentru această acuzație trebuie să stea doi ani la închisoare. Se pare că procesul juridic l-a adus cu picioarele pe pământ mai repede decât un duș rece și o cafea foarte tare. Deși încă există posibilitatea de a face apel la această decizie în instanță, este puțin probabil că va scăpa fără pedeapsă, deoarece este o lecție nu doar pentru el, ci pentru toți ca el. Dacă nu îl vor condamna, cine va mai împiedica alcoolicii de pe la colțurile de străzi să sară în fața camerelor de filmat și să strige cu toată puterea: Mâncare! Viitor! Libertate! (traducere de Ana Maria Rusu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s