Avizier

Anunțul era lipit pe un zid pe strada Tulipan: “Deblochez telefoane mobile”, scria pe anunţ iar dedesubt era trecut numărul tehnicianului. Din ce în ce mai des vezi anunțuri ale persoanelor care dau spre vânzare pui de căţei, piese auto, persoane care repară diverse prin casă sau care lustruiesc podele. Aceste anunţuri au fost puse de către persoane îndrăzneţe pe piaţa neagră, aceasta este piața informală cu servicii şi oferte de care depindem cu toţii. O mulțime de afaceri care se dezvoltă în spaţii legale își prezintă fără reţinere marfa, uneori chiar cu mai multă eficiență ca într-o piață oficială.

Aceste anunțuri scrise de mână îmi amintesc de locurile de muncă și școlile din afara Cubei, unde eram fascinată de aviziere care erau pline cu astfel de bileţele cu cereri sau oferte. O “chirie ieftină”, “cineva care vroia să cumpere un laptop” sau o excursie care necesita “noi pasageri care să plătească transportul”, acestea sunt doar câteva exemple de anunțuri pe care le-am vazut acolo. Nici unul dintre acestea nu poate fi întâlnit însă pe avizierele plictisitoare pline cu sloganuri politice care apar în universitățile, fabricile sau firmele din Cuba. Atât studenților cât și angajaților nu le este permis un spațiu fizic în care ei să pună anunțuri în care să ceară o carte, de pildă, o piesă de calculator sau o cameră de închiriat. Nu există nici site-uri, posturi radio sau canale de televiziune care să dedice măcar câteva minute la sfârșitul unei emisiuni pentru astfel de lucruri.

Eu nu cred că interzicerea acestor spații reprezintă unul din semnele vizibile de control asupra anunțurilor spontane sau a interacțiunii dintre cetățeni. Absența lor este o rușine deoarece aceste anunțuri dau o notă energică orașului, școlilor, birourilor și magazinelor. Dacă pui cel mai mic anunț cu “vând asta” sau “cumpăr aia”, aici această acțiune continuă să fie considerată un act de încălcare (a legii), o acțiune pe care trebuie să o faci clandestin în timpul nopții când nimeni nu te vede.

Iată un exemplu virtual de avizier care la noi este interzis în lumea reală: http://www.revolico.com

Traducere de Ana Maria Rusu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s