Preşedintele Obama răspunde întrebărilor adresate de Yoani Sanchez

Preşedintele Barrack Obama: Mulţumim pentru iniţiativa de a schimba noi  perspective împreună cu cititorii din Cuba şi din întreaga lume şi felicitări pentru premiul “Maria Moore Cabot” obţinut din partea Universităţii de Jurnalism din Columbia datorită interesului dumneavoastră pentru America Latină şi domeniul relaţiilor inter-americane. Aţi meritat din plin acest premiu. Am fost dezamăgit să aflu că vi s-a interzis să călătoriţi pentru a-l primi personal.

Blogul dumneavoastră furnizează întregii lumi informaţii importante despre viaţa de zi cu zi din Cuba. Este de remarcat faptul că internetul v-a oferit, atât dumneavoastră, cât şi multor alţi cetăţeni cubanezi curajoşi posibilitatea de a vă exprima liber şi, în acest sens, salut eforturile voastre de a folosi tehnologia în promovarea libertăţii de expresie. Guvernul SUA şi cetăţenii amercani aşteaptă cu nerăbdare ziua în care toţi cubanezii se vor putea exprima liber în public, fără teama de sancţiuni sau represalii din partea autorităţilor.

Yoani Sanchez: Întrebarea nr. 1.  Pentru foarte mult timp, Cuba s-a aflat pe lista de priorităţi a ministerului de externe a SUA şi a reprezentat, printre altele, şi o problemă internă a statului dumneavoastră. Acest lucru s-a datorat în special comunităţilor largi de cubanezi stabiliţi în SUA, odată cu exilul. Din punctul dumneavoastră de vedere, în care dintre cele două categorii plasaţi problema Cubei?

Toate problemele de politică externă includ aspecte locale, în special în privinţa vecinilor de la graniţă, cum ar fi Cuba, ţară din care un număr important de imigranţi a venit în SUA , împreună cu care am dezvoltat o lungă istorie a relaţiilor sociale şi politice.  Angajamentul nostru de a ocroti şi de a conserva libertatea de expresie, drepturile omului şi democraţia, atât acasă, cât şi pretutindeni în lume, rămâne o prioritate la nivelul politicilor ministerului de externe, nu numai sub aspect politic global ci şi la nivel local. Deasemenea, multe dintre disputele care au loc între SUA şi Cuba, incluzând aici problema imigrării, a traficului de droguri şi a aspectelor legate de relaţiile economice implică o preocupare serioasă din partea guvernului SUA în contextul politicii externe şi locale. Astfel, relaţiile dintre SUA şi Cuba rămân strâns legate atât la nivel domestic-local, cât şi la nivelul politicii externe globale practicate de ţara noastră.

Yoani Sanchez: Întrebarea nr. 2. Consideraţi că administraţia dumneavoastră ar trebui să încheie disputele cu statul cubanez şi să recunoască legitimitatea lui Raul Castro? Consideraţi că această persoană ar trebui să fie tratată, în urma unor eventuale dispute bilaterale, drept singurul partener legitim de dialog?

Aşa cum am spus şi anterior, sunt pregătit să implic administraţia pe care o conduc într-o serie de discuţii de interes bilateral, aşa cum am mai făcut atât în legătură cu problema imigraţiei, cât şi în cadrul discuţiilor directe care au avut loc pe mail între cele două state. Stă în intenţia mea să facilitez accesul la discuţii directe cu administraţia americană a cât mai multor cetăţeni cubanezi, în special din rândul famiilor separate, aşa cum am reuşit deja să anulez restricţiile de vizită impuse în trecut de guvernul SUA acestor familii.

Vom căuta să transmitem cubanezilor noi posibilităţi de asociere şi cooperare în afara guvernului, aşa cum se întâmplă în nenumărate locuri din lume, întrucât ştim că nu numai guvernul este singura voce care trebuie să conteze în Cuba. Ne folosim de orice mijloc de a interacţiona cât mai direct cu marea majoritate a societăţii din Cuba  şi suntem extrem de preocupaţi să vedem cât mai curând ziua în care guvernul acestei ţări va permite libertatea de expresie în rândul cetăţenilor săi.

Yoani Sanchez: Întrebarea nr. 3. A renunţat guvernul SUA la iniţiativa intervenţiilor militare, percepute ca unică modalitate de încheiere a disputelor dintre cele două ţări?

SUA nu are nicio intenţie să utilizeze forţa militară în Cuba. SUA susţine dezvoltarea nemijlocită a respectului dintre aceste ţări, protejarea drepturilor omului, a libertăţilor politice şi economice ale Cuba şi speră ca guvernul cubanez să răspundă dorinţelor cetăţenilor săi de a se bucura de beneficiile democraţiei, singura în măsură să hotărască viitorul de mai târziu al acestei ţări. Numai populaţia Cubei va reuşi să aducă o schimbare pozitivă şi ne exprimăm entuziasmul pentru momentul în care aceasta se va bucura din plin de acestă oportunitate.

Yoani Sanchez: Întrebarea nr. 4. Raúl Castro a declarat public că este deschis oricărui dialog cu guvernul SUA, dat fiind faptul că există o miză a respectului între cele două ţări, care ar trebui să dialogheze de la egal la egal. Credeţi că preşedintele cubanez cere prea mult?

Timp de ani de zile, am fost un susţinător activ al ajustării diplomaţiei directe, lipsită de precondiţii, atât cu prietenii, cât şi cu neprietenii statului nostru. Pe de altă parte, trebuie să menţionez din capul locului că nu sunt un mare admirator al discuţiilor purtate în van. În cazul concret al Cuba, o diplomaţie de acest gen ar trebuie să creeze noi oportunităţi reale atât pentru a încuraja demersurile de parteneriat ale SUA, cât şi în vederea acordării drepturilor fundamentale populaţiei cubaneze.

Deja am iniţiat o serie întreagă de discuţii privitoare la zonele de interes mutual – imigraţie sigură, legală şi reabilitarea contactelor prin intermediul serviciilor publice de mail. Aceştia sunt primii paşi, pentru început, care vor putea dezvolta noi relaţii pozitive între SUA şi Cuba, într-o direcţie mult mai sigură pe viitor.  Dacă vom reuşi să atingem obiectivul unor relaţii diplomatice normale, atunci ne vom putea permite să avansăm noi propuneri guvernului cubanez.

Yoani Sanchez: Întrebarea nr. 5. Într-un presupus dialog dintre Cuba şi SUA, aţi invita şi largile comunităţi de cubanezi din SUA, partidele de opoziţie din Cuba şi societatea civilă de acolo?

Înainte de orice decizie politică, cea mai bună strategie de optimizare a rezultatului este de a asculta cât mai multe voci şi opinii referitoare la problema respectivă. Atunci când vine vorba de Cuba, acesta este primul demers pe care îl facem. Guvernul SUA alege  astfel să discute cu diverse grupuri de indivizi din interiorul dar şi din exteriorul acestei ţări care pot fi interesate de relaţiile cu noi. Mulţi nu sunt de acord cu multe din deciziile luate de guvernul cubanez, cum nu puţini sunt nici cei care refuză să accepte anumite politici adoptate de SUA, aşa cum se pot găsi numeroşi care refuză perspectivele propuse de ambele guverne. Deci singurul motor capabil să menţină în funcţiune întregul sistem al demersurilor noatre în politica externă faţă de Cuba sunt cerinţele susţinute ale locuitorilor care trăiesc zi de zi pe insulă.  Acesta este unul din motivele importante pentru care susţinem demersul dumneavoastră – de a vă face auzită vocea în întreaga lume – nu numai datorită efectelor vizibile acţiunii dumneavoastră, care ar putea influenţa evoluţia politicilor privitoare la libertatea de expresie, ci şi modului exact şi direct de receptare a vieţii de zi cu zi din Cuba, a suferinţelor şi a îngrădirilor suportate de cei care locuiesc acolo, de către cei care au reuşit să plece în afara graniţelor.

Yoani Sanchez: Întrebarea nr. 6. Sunteţi un susţinător al dezvoltării noilor tehnologii ale informaţiilor şi comunicaţiilor. Însă cubanezii continuă să aibă un acces limitat la reţelele de internet. În ce măsură credeţi că embargoul impus de SUA sau limitele stabilite de guvernul cubanez joacă un rol în perpetuarea acestei situaţii?

Administraţia pe care o conduc a promovat politici importante cu scopul de a îmbunătăţi şi de a extinde noile posibilităţi tehnice de distribuire şi acces a informaţiei, în special către cetăţenii cubanezi cărora le sunt necesare noile tehnologii în domeniu. În acest sens, am elaborat diferite ajustări, legături şi îmbunătăţiri tehnice pentru a încuraja accesul cetăţenilor cubanezi la sursele de informaţii de la nivel internaţional.  Acest lucru va îmbunătăţi mijloacele de acces ale cubanezilor de pe insulă, de a comunica atât între ei cât şi cu cei din afară, extinzând, de exemplu, sistemele de satelit şi fibră optică şi asupra Cubei. Evident, un astfel de demers nu va putea fi implementat peste noapte. Şi în niciun caz nu va putea avea vreo urmare pozitivă fără acceptul complet al guvernului din Cuba. Am înţeles că guvernul cubanez a anunţat începerea unui program de extindere a accesului la internet în interiorul oficiilor poştale. Voi urmări cu atenţie modul în care acest program se va desfăşura şi voi îndemna guvernul cubanez să permită accesul nerestricţionat la internet întregii populaţii cubaneze. Pe lângă toate acestea, suntem deschişi la noi propuneri în a sprijini în continuare zone din Cuba unde accesul la informaţie continuă să rămână limitat.

Yoani Sanchez: Întrebarea nr. 7. Aţi dori să efectuaţi o vizită în ţara noastră?

Nu voi exclude niciodată un demers care ar putea spori şi încuraja interesul SUA faţă de promovarea libertăţii cetăţenilor cubanezi. Pe de altă parte, orice demers diplomatic va necesita o deosebită atenţie, cât şi un plan strategic al atingerii obiectivelor propuse. Îmi exprim dorinţa de a vizita neîntârziat o Cubă unde toţi cetăţenii se vor bucura de drepturi şi oportunităţi egale, asemeni celor care acum locuiesc deja în afara acestei ţări.

Traducere de Robert Sabotici

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s