“Consemnarea”

Este o plăcere pentru noi să trecem peste perioada vieţii numită adolescenţă, şi să ajungem în sfârşit maturi şi independenţi. Vom afla astfel şi răspunsul la des invocate întrebare “Ce vrei să te faci când o să fii mare?”. Să putem pleca de acasă oricând dorim, să fim stăpâni pe destinul nostru şi, mai presus decât orice, să nu mai fim nbevoiţi să ascultăm întrumările necontenite ale părinţilor: “Cât timp te întreţin, trebuie să faci ce îţi spun eu”.

Naţiunile care se dezvoltă ghidate fiind de guverne paternaliste, au toate şansele să formeze nişte cetăţeni stagnaţi într-o veşnică perioadă a adolescenţei. Cuba rămâne un exemplu paradigmatic în acest sens. Aici trăim sub autoritatea unui guvern caracterizat de neschimbarea celor de la putere, care au încercat de nenumărate ori să asiste paternalist multe din nevoile noatre curente. Cu mare pompă, media locală încearcă să sugereze faptul că serviciile de învăţământ, ca şi cele medicale sunt absolute gratuite şi accesibile, laolată cu coşul zilnic raţionalizat al fiecărui cubanez.

Se înţelege că fondurile publice sunt singurele care reuşesc să întreţină economia, provenite de la muncitori care niciodată nu pot avea acces la ceea ce produc, şi care nu sunt răsplătiţi în mod judicious pentru munca pe care o depun. În mod evident, munca nu este încurajată, iar ceea ce se câştigă abia acoperă ceea ce este subvenţionat. Tăticul-Stat nu permite exprimarea liberă a altor opinii, cu atât mai mult cu cât este deseori invocat faptul că singura ordine acceptată este cea a “prosperităţii” realizate autarhic, adică prin economie “independentă”, fapt pentru care întreg poporul cubanez trebuie să fie infinit recunoscător. Din fericire, cu toate că modelul paternalist al statului este reiterat la nesfârşit, trecerea timpului aduce totuşi unele schimbări.  Acum copiii cresc, devin adulţi, şi nimeni nu-i va mai putea opri pe noii cetăţeni să facă absolut ceea ce vor cu cheile de la casă. (traducere de Robert Sabotici)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s