Bastion şi confuzie


Instrucţiuni de evacuare.

Cineva mi-a băgat pe sub uşă o hârtie. O coală de hârtie cu nişte instrucţiuni de evacuare în caz de uragan sau invazie. Una dintre fraze m-a frapat, asemeni unui vers dintr-un cântec detestabil: “Coaseţi un mesaj pe hainele copiilor cu numele părinţilor (în timp de război)”. M-am imaginat punându-i fiului meu bucăţi de petice pe tricou, pentru ca în mijlocul haosului cineva să ştie că pe mama lui o chema Yoani, iar pe tatăl lui, Reinaldo.

“Războiul tuturor” – este deviza curentă a unui exerciţiu militar numit “Bastionul 2009”, care doreşte să ne aloce fiecăruia dintre noi o sarcină. Nu contează dacă ne este teamă de arme, dacă nu am crezut vreodată că violenţa armată este cheia de rezolvare a tuturor problemelor, sau dacă avem vreo urmă de încredere în cei care vor urma să conducă detaşamentele. Cei care stau la masa acoperită cu mici tancuri şi avioane de plastic, jucându-se de-a conflagraţia, vor să ascundă faptul că noi, cetăţenii, am săpat cele mai adânci tranşee pentru a ne proteja exact de ei.

Ştirile roiesc de imagini pline cu soldaţi înarmaţi, însă manevrele marţiale au omis să ascundă faptul că adevăraţii noştri “inamici” sunt, de fapt, restricţiile şi controlul impuse de către cei de la putere. Războiul văzut doar ca distracţie nu mai ţine. Ameninţarea permanentă a paraşutiştilor, gata oricând să aterizeze peste noi, ca şi zgomotul neîncetat al bombelor, nu mai sunt de mult timp o metodă eficientă de a ne opri să credem că cei de la putere trebuie schimbaţi. Tind să cred că din ce în ce mai mulţi oameni încep să aibă curajul de a arăta cu degetul spre adevărata sursă a problemelor noastre, deşi acest lucru încă îi mai surprinde pe marii campioni ai luptelor, care nici ei acum nu privesc prea departe de ţintă. (traducere de Robert Sabotici)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s