Eram atât de puţini

Ca strănutul unei gripe, blogosfera alternativă cubaneză continuă să se răspândească. Nu mai seamănă cu acea apă stătătoare care aducea acele puţine pagini cu pseudonim din aprilie 2007, când am început Generaţia Y. Am pierdut numărătoarea a câţi suntem acum pentru că în fiecare săptămână aflu că s-au mai născut cel puţin două noi spaţii virtuale. Blocarea anumitor platforme-blog şi atacurile constante au făcut doar ca virusul opiniei libere să comporte forme mai complicate de a tăcea. ADN-ul exprimării cetăţenilor nu va ceda în faţa vaccinurilor bazate pe intimidare şi calomniere: va sfârşi prin a-i infecta pe toţi.

Multitudinea de abordări reprezintă semnul pe care pieţele de discuţie l-au găsit în cyberspace, un scenariu mai tolerant decât realitatea. Cunosc site-uri de chatarsis pentru acumularea de frustrări, în timp ce altele se specializează în ştiri ori proteste. Ele variază de la bloguri drăguţe precum Cuba Fake News până la cele de reviste încărcate de articole esenţiale în stilul Convivencia. Autorii lor sunt foştii oficiali ai contraspionajului din cadrul Ministerului de Interne sau scriitori exilaţi de la editurile oficiale. Pe toţi îi uneşte nevoia de a se exprima, ardoarea dorinţei de a încheia spirala tăcerii care a durat deja prea mult.

Precum un mănunchi de electroni liberi, aceasta blogosferă nu corespunde niciunei ierarhii sau figuri principale. Forţa sa constă în aceea că nu o poţi decapita, nici captura, pe motive de evaziune sau ludicitate, neavând nevoie de acorduri şi nici de scrisori de acreditare. În perioada în care se desfăşoară o strategie împotriva ei, pentru care se reunesc persoanele de seamă, se propune o lege sub îndrumarea posibililor executori ai cenzurii, numărul site-urilor de pe această Insulă se dublează.  În momentul în care încep să înţeleagă despre ce e vorba şi cum se administrează antidotul, febra blogger-ului va fi pulsat în miile de temple cubaneze. (traducere de Cristina Stoian)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s