Prea multe bagaje pe Insulă

Fără nici o protecţie, cubanezii intră în Vama Generală a Republicii unde plătesc preţul reîntoarcerii . Un semn de cretă pe valiză îi semnalează pe cei care trebuie să treacă prin eşafodul-evaluării şi asaltul instituţional al taxării anumitor produse.

În mod ciudat, angajaţii aeroportului au un miros ascuţit în a-i detecta pe cetăţenii care se întorc, şi asta pentru că ştiu că aduc cu ei diferite obiecte incredibile. Afară, în sălile de aşteptare, familiile visează să-şi îmbrăţişeze emigranţii şi, în timp ce cântăresc bagajul pasagerului, indicând taxele mari ce trebuie achitate, au fantezii cu privire la posibilele cadouri.

Cineva ar putea crede că, într-o ţară în care atât de multe produse şi resurse lipsesc, procesul vamal cu privire la importarea lor pentru nevoi personale – ar trebui să fie flexibil, dar nu e cazul. Noi trăim mai degrabă la cealaltă extremă, cu o„Listă a evaluării interne” foarte strictă, ce te obligă la rambursarea valorii conţinutului bagajelor, fie că este vorba de săpun, o conservă de sardine sau un laptop. Totul este complicat atunci când vizitatorul entuziasmat se gândeşte să aducă rudelor un aparat electrocasnic sau o cameră digitală. Dacă doreşte să aducă în ţară aceste modernisme, trebuie să-şi golească portofelul de o sumă ce variază de la 10 la 80 de pesos convertibili*. Pare a fi un fel de răscumpărare oferită „răpitorilor” străinului, astfel încât echipamentul să poată să ajungă în mâinile destinatarilor.

Ca o industrie a furtului, vama cubaneză extinde zilnic numărul de confiscări, adăugând mii de dolari în visterie, prin conceptul de taxe. Depozitele lor uriaşe sunt pline cu uscătoare de păr, console Play Station, cuptoare electrice şi calculatoare aduse de călători. Destinaţia acestor bunuri nu este explicată niciodată, dar ştim cu toţii că merg pe calea Drumului Verde Măsliniu, mai mult decât pe oricare alta. Dacă ne luăm după restricţiile de la intrare, Insula pare a fi pe punctul de a se înneca sub kilogramele de abundenţă şi prosperitate. Dar cu toţii ştim că cei patruzeci şi trei de mii de kilometri pătraţi ai săi sunt pe punctul de a fi luaţi în larg, din cauza greutăţii mici ce rezultă din lipsa de productivitate şi sărăcie. (traducere  de George Matu)

Nota traducătorului:

* Peso-ul convertibil –este una dintre cele două monede oficiale din Cuba. Este folosit pentru turism şi bunuri de lux, având o valoare aproximativ egală cu cea a dolarului american. Cealaltă monedă oficială este peso-ul cubanez, folosit pentru marea majoritate a produselor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s