Cartofi neraţionalizaţi

În anul în care m-am născut a avut loc primul Congress al Partidului Comunist din Cuba, iar centralizarea comerţului şi serviciilor a devenit absolută. Singurele lucruri pe care cineva le putea procura –în afara pieţei raţionalizate –erau câteva cărţi, ziare şi bilete la film. Toate celelalte produse şi servicii au intrat sub semnul auster al limitărilor, închise de cotele subvenţionate pe care le primeam în fiecare lună. Chiar şi pentru a cumpără o lamă de ras, trebuia să prezinţi cartela, pe care vânzătorul marca numărul corespunzător lamelor ascuţite.

Ceva similar se întâmpla şi cu mâncarea şi în special cu fructele de pe fertilele noastre câmpuri, distribuite în cantităţi limitate pentru fiecare consumator.Cartoful era unul dintre cele mai controlate alimente de către Stat. De-a lungul întregii mele vieţi, acest tubercul gustos era disponibil exclusiv în galantarele pieţii raţionalizate; cam la fiecare trei sau patru luni ajungeau să ne facă onoarea prezenţei şi gustului lor. Visam la pireul amestecat cu unt şi cartofii prăjiţi atârnând pe farfurie. Am crezut că textura lor fină era recoltată din avioanele din îndepărtata Siberie şi nu de pe brazdele propriei ţări.

Fermierii particulari erau obligaţi să-şi vândă cartofii statului, stat care îi penaliza drastic pe cei care violau această cerinţă strictă. Aşa că ne-am obişnuit să-i vedem apărând pe farfuriile noastre de câteva ori pe an, păstrându-i totodată în fanteziile noastre culinare. Asta se întâmpla până acum câteva săptămâni când guvernul lui Raul Castro a decis să liberalizeze vânzarea lor şi i-a eliminat de pe tot mai goala piaţă raţionalizată. Acum nu mai trebuie să arătăm un document pentru a cumpără câteva kilograme de cartofi, dar trebuie să-i aşteptăm să se întoarcă, înainte de a-i pune în sacoşele noastre şi de a-i duce acasă. (traducere de George Matu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s