Când pământul se cutremură

O insulă ce a văzut o mulţime de tragedii, invazii, dictatori, ne arătă astăzi dărâmăturile unui dezastru, un cutremur la fel de cumplit, chiar dacă este unul natural. În acel Haiti prezentat de Carpentier în „Regatul acestei lumi”*, faţă de care ştirile ne-au făcut să ne fie milă, suferinţa a devenit cronică iar plânsul o limbă cotidiană. Mai mult decât un cutremur, patria lui Jacques Roumain* a fost zguduită de nenorociri ce vin şi cad asupra instabilităţii sociale, stagnării şi disperării economice. Pentru orice naţiune, ceva de genul acesta ar fi o calamitate; pentru Haiti este o adevărată apocalipsă.

Acum nu este vremea pentru a ne juca de-a politica cu durerea, nici pentru a păşi în faţa microfoanelor promiţând ajutoare, ci mai degrabă trebuie  să le sărim în ajutor necondiţionat, fără dorinţă de recunoştinţă şi mulţumire. Ceea ce mă sperie în mod special este faptul că, peste trei luni de acum încolo, suferinţa nu va mai fi pe prima pagină a niciunui ziar, iar oamenii vor fi încetat să mai simtă urgenţa dramei Haitiene. Mi-e teamă că vom deveni obişnuiţi cu suferinţa, şi că ne vom căli inimile în faţa tragediei, concentrându-ne pe propriile noastre probleme fără a lua în seamă faptul că alţii zbiară, chiar lângă noi.

Seismograful poate indica faptul că aici nu mai sunt şocuri noi, dar acul de pe apartul de măsură al vieţii indică roşu.  Este timpul să-i ajutăm şi trebuie să facem asta imediat. (traducere de George Matu)

  • În momentul de faţă, mai mulţi bloggeri alături de alte persoane din societatea civilă cubaneză caută o modalitate de a oferi micile noastre contribuţii pentru ajutorarea victimelor. Propunem să adunăm haine, medicamente şi obiecte de îngrijire personală şi să le aducem reprezentantului Caritas* din Havana.

Notele traducătorului:

* „Regatul acestei lumi”- este un roman al scriitorului şi muzicologului cubanez Alejo Carpentie,publicat în anul 1949 . Acţiunea romanului surprinde Revoluţia Haitiană din secolul al XVIII-lea, când sclavii africani s-au luptat cu colonialiştii francezi pentru libertatea şi drepturile lor fundamentale.

*Jacques Roumain – a fost una dintre cele mai importante personalităţi ale literaturii Haitiene, fiind considerat de mulţi, un romancier de excepţie.

*Caritas –este o confederaţie Romano-Catolică alcătuită din 164 de organizaţii de asistenţă şi dezvoltare socială, ce operează în peste 200 de ţări din lumea întreagă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s