Reparaţii

Viaţa domestică impune obligaţii neplăcute. Robinetul curge, becul refuză să lumineze camera, broasca uşii rămâne înţepenită, şi groaza unei zile nefaste, frigiderul se strică. Descoperim terifiaţi congelatorul care picură, iar huruitul obişnuit al aparatului nu se mai aude. Vecinul meu, José Antonio a trecut printr-o tragedie de asemenea magnitudine săptămăna trecută.

Cu noaptea în cap, a sunat la cea mai apropiată Unitate Domestică de Reparaţii, dar fie nu-i răspundeau fie îi venea un ton de ocupat. S-a decis să meargă acolo şi a fost întâmpinat de o fată care îşi pilea cu meticulozitate unghiile. Supărat, i-a spus fetei povestea aparatului său şi i-a descris simptomele. Când era pe cale să îndrăznească să-i spună un diagnostic, ea l-a întrerupt zicându-i că în mod sigur este de vină termostatul şi că nu au piesa de schimb necesară. Ea i-a explicat că atelierul are o listă de aşteptare ce se întinde pe câteva luni.  Ca un om inteligent cu ceva experienţă reală de viaţă, clientul nevoiaş a formulat întrebarea corectă pe un ton potrivit, „Şi nu există nici o altă soluţie să rezolvăm asta?”. Femeia s-a oprit pentru moment din manichiura ei şi a ţipat la un mecanic.

După ce s-au învoit pentru un preţ, toată lumea era mulţumită. Până la amiază frigiderul funcţiona din nou, iar mecanicul s-a întors acasă cu echivalentul salariului pe aproape două luni de zile. În noaptea aceea, vecinul meu, care este barman la un hotel de cinci stele, a luat la muncă mai multe sticle de rom cumpărate de pe piaţa neagră. Cu acestea a terminat rapid primele mojitos* şi gustoasele piña colada pe care le beau turiştii. Ei nu au bănuit că ajutau la umplerea golului lăsat de repararea frigiderullui, o gaură enormă în bugetul lui José Antonio. (traducere de George Matu)

Nota traducătorului:

*Mojito- este un cocteil tradiţional cubanez, preparat de obiciei din cinci ingrediente: rom, zahăr, lime, sifon şi mentă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s