Protejează-ţi propriile bunuri, fură de la alţii

Noaptea păzeşte răsadurile în care a plantat malanga şi lâna pe care a tuns-o de pe miei, cu o puşcă artizanală. Este opera unui artizan al armelor pe care a făcut-o dintr-o bucată subţire de conductă, cu un încărcător rustic şi cu o bucată de ciocan pe post de mâner. Sunetul ingeniosului mecanism este suficient în orele dimineţii, să pună pe fugă pe oricine are de gând să fure recolta. Atunci când scroafa naşte, îşi cheamă fratele care trăieşte în sat, şi o păzesc până la răsărit.

Numeroşi fermieri folosesc arme ilegale care au fost construite artizanal. Fără ele, roadele unei luni de muncă ar putea sfârşi în mâinile prădătorilor, umbre neclare ce ne mişcă prin întuneric. Sărăcia a crescut nivelul furturilor din zonele rurale ale Cubei şi i-a forţat pe săteni să-şi păzească propriile resurse. Se folosesc în mod deosebit câini agresivi şi arme artizanale în fermele care au vaci. 100 de grame de brânză, ce poate fi vândută cu 2 pesos convertibili pe piaţa neagră, tentează hoţii în ciuda pericolului închisorii.

Pentru paznicii propriei lor proprietăţi, anunţul oficial a căzut ca o surpriză: ”în circumstanţe excepţionale şi doar atunci (…) cetăţenii legali ai insulei, care deţin sub control arme fără licentă, pot obţine înregistrarea oficială a acestora”. Există însă o convenţie tacită că, dacă se recunosc oficial astfel de posesiuni, ele vor fi confiscate. Având în vedere frica, puţini au curajul să mărturisească preferând să rişte decât să fie lăsaţi fără protecţie. Spre neliniştea nostră aceste arme improvizate îi servesc şi pe cei care nu au nici ferme, nici animale de protejat, care trăiesc în aşteptare de partea cealaltă a gardului, gata să împuşte pentru a lua ceea ce nu le aparţine. (traducere de Andrei Vlăducu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s