S-au reîntors

Paşi, zăpadă, mere şi sunetul unui topor care taie lemne în bucâţi inegale. Aceste imagini străine şi sunete ne-au urmărit copilăria datorită excesivei prezenţe a Uniunii Sovietice în Cuba anilor “70 şi “80. Ne-am uitat la desenele animate fade ale bulgarilor şi cehilor, în timp ce afară soarele tropical ne reamintea că noi veneam din caraibe. Unii spun că noi am învăţat să spunem “Koniec” înainte de a spune “The End”, până când într-o zi urşii au migrat, lăsându-ne fără filmele despre soldaţii victorioşi şi mujicii zâmbitori.

După 1991 imaginile postului de publicitate rusesc MIR mai puteau fi gasite doar la anticariate, în praful abandonului. În această lună februarie, Târgul Internaţional de Carte şi-a dedicat a 19-a ediţie ţării care pentru zeci de ani a fost mentorul şi susţinătorul economic numărul unu al procesului Cubanez. Camarazii care odată plăteau sume astronomice pentru zahărul nostru, vânzându-ne petro pentru un fleac, s-au reîntors, îmbrăcaţi în costumele lor. Au aterizat pe insula pe care odată trăiau, dar de data asta pentru aşi vinde munca, printată în mii de culore, pe teme care mergeau de la marxism până la extratereştri.

Pe esplanada încăpătoare de la Cabana Fort, s-au format cozi care se intersectau pentru a cumpăra cele mai noi titluri pe care le citeau copii din Est. Dar nimi nu mai este la fel. Forţa pe care aceste imagini le aveau dodată în vieţile noastre, pentru copii zilelor noastre, este mai degrabă o curiozitate exotică. În minţile lor tinere brazii nu vor înlocui niciodată palmierii, şi nici vulpile şopârlele; pentru ei, Rusia nu va mai fi nimic mai mult decât un loc îndepărtat şi diferit. (traducere de Andrei Vlăducu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s