Norocul

Ai fi putut fi o prostituată care îşi vinde serviciile sexuale sau un procuror pentru Securitatea Statului. Nevoile sunt atât de multe, încât să-ţi vinzi trupul pentru un şampon sau puţin săpun a fost mereu o posibilitate viabilă. Doar că mutra ta a fost prea urâtă pentru schimb, sau pielea prea galbenă, pentru acei străini care caută partide lipsite de angajament. Ai arătat întotdeauna mai special astfel încât să schimbi sexul pentru bani, dând târcoale prin faţa hotelurilor pentru a-ţi scoate familia din încurcătură.

Era pe punctul de a renunţa la uniformă, când după ce ai terminat clasa a noua, te-ai gândit să mergi la Şcoala Militară Camilo Cienfuegos, pentru a scăpa din casa în care erau prea multe lucruri interzise şi prea multă mizerie. Credeai că eşti pregătit să ajungi un soldat care are acces la toate acele mici privilegii de care se bucurau membrii armatei şi ai Ministerului de Interne. Sfatul unui prieten te-a făcut să abandonezi răpăitul constant al mitralierei. Dar dacă, într-o după-amiază a anului 1990, nu ai auzit întrebarea “Ce vei face cu tine însuţi, purtat între ordine şi tranşee?”, poate că acum tu intimidezi pe cineva într-o cameră închisă din Villa Marista, unde duc prizonierii politici.

Ai fi putut fi barcagiu, sinucigaş, cenzor, menestrel al guvernului, prizonier politic,  poliţist sau o victimă. Nu poţi să scapi neatins din această criză a anilor “90 care îţi atinge viaţa, colapsul tuturor valorilor, vârsta care te plasează pe o scenă marginală. O parte din tine a fost lăsată într-un colţ, în epoletul unui locotenent, în toţi aceşti oameni care ai fi putut fi, de care prin noroc, prin prisma împrejurărilor sau prin propria ta grijă ai fost salvat. (traducere de Andrei Vlăducu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s