Casa de sticlă

Alături de telenovelele braziliene, documentarele piratate de pe Discovery Channel şi plictisitorul talk-show Masa Rotundă, mai există o altă formă de reportaj televizat care rivalizează saga emisiunii „Big Brother”. Pe micile noastre ecrane vedem cetăţeni filmaţi de camere ascunse şi putem arunca un ochi peste email-urile lor, fără ca nimic din toate acestea să fi fost solicitat de un judecător. Ca şi când am trăi într-o casă de sticlă supravegheată de ochiul sever al Statului, până şi compania de telefoane înregistrează conversaţiile clienţilor săi şi le difuzează către cei 11 milioane de telespectatori şocaţi.

Forma finală a disecţiei publice este fluturarea declaraţiilor doctorilor care violează caracterul secret a ceea ce se spune într-o consultaţie cu scopul de a oferi detalii pentru un caz medical, un act la fel de serios ca cel al preotului care trădează secretul spovedaniei. Pe măsură ce apar fotografii cu interiorul caselor şi chiar cu interiorul frigiderelor al celor care au îndrăznit să se opună opiniei oficiale, paparazzi şi poliţistul politic fuzionează într-un singur personaj, foarte aproape de un voyeur. Nu m-ar mira dacă nişte dosare – ce aşteaptă să fie scoase la lumină- ar prezenta corpul nud al unui non-conformist, ca şi cum a fi dezbrăcat este o dovadă irefutabilă a „răutăţii” sale.

Imagini scoase din context, fraze editate şi unghiuri nefavorabile, menite să genereze aversiune în opinia publică, sunt doar câteva dintre tehnicile pe care aceste reportaje TV sunt construite. În nici unul dintre ele „victima” nu este intervievată, lucru care desigur, opreşte spectatorul obişnuit să descopere că are opinii critice în comun cu aceasta. Din păcate pentru producătorii cruzi ai unui astfel de reality show, tehnologia din mâinile cetăţenilor a început să transforme şi zidurile din jurul vieţilor noastre într-unele transparente. Fiind atât de mult timp observaţi, acum vedem că există o gaură prin care putem privi de cealaltă parte a gardului. (traducere de George Matu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s