Mafia Tropicală

Sculptură de pe o stradă centrală din Havana.

Un poptop de evenimente cade asupra Cubei. Primele picături au căzut la începutul lui ianuarie, odată cu moartea mai multor zeci de pacienţi în Spitalul de Psihatrie din Havana, din cauza foametei şi a frigului. Aversa problemelor s-a intensificat după moartea lui Orlando Zapata Tamayo, împins spre sfârşitul său de neglijenţa gardienilor şi de încăpăţânarea liderilor noştrii. Apoi a urmat greva foamei ţinută de jurnalistul Guillermos Farinas, şi cu ea vieţile noastre au căzut în centrul unei tornade politice ale cărei vânturi puternice cresc în fiecare zi.

În paralel cu aceste intemperii, ca un şah la adresa puterii din Cuba, au apărut o serie de posibile scandaluri de corupţie. Potrivit zvonurilor, declaraţiile au scos la iveală miniştrii cu valize de dolari ascunse în rezervoarele de apă, zboruri comerciale ale căror dividende au ajuns în mâna câtorva persoane, şi fabrici de suc ale căror câştiguri imense au fost scoase foarte rapid în afara ţării. Printre cei implicaţi se pare că se numără oameni care provin din Sierra Maestra* şi s-au îmbogăţit acordând licenţe firmelor străine care îi răsplăteau prin comisioane extrem de suculente. Statul a fost jefuit de Statul însuşi. Diversiunea resurelor a atins un nivel în care a fura un pic de lapte de la un depozit pare o joacă de copii. Ierarhia puterii de pe Insulă se comportă ca un hoţ la drumul mare, ca şi cum ar simţi că ploaia torenţială de azi va prăbuşi în cele din urmă acoperişul deasupra capetelor lor.

Rămâi cu impresia că ţara se află în mijlocul unei vânzări de lichidare şi mulţi- purtând uniforme verde măsliniu*- încearcă să obţină ceva din puţinul care ne-a mai rămas.

Între timp, presa tăcută, ne vorbeşte de glorii trecute, de aniversarii ce urmează a fi comemorate, declarând în tot acest timp că Revoluţia nu a fost niciodată mai puternică. În spatele cortinei, o serie de spălări au loc, iar ascultătorii scormonesc în măruntaiele finanţelor noastre, confirmând că nu pot face nimic împotriva creşterii corupţiei. Generaţia „istorică” nu ne-a arătat doar cum să trăim o mascaradă completă; ei ne-au arătat şi ideea potrivit căreia visteria ţării este administrată ca portofelul personal. Apele reziduale provenite din mizeria etică şi morală, în care ei însăşi au nutrit şi prosperat par a fi acum pe cale să înece pe toată lumea.(traducere de George Matu)

Notele traducătorului:

* Sierra Maestra- este un lanţ de munţi din sud-estul Cubei, aparţinând provinciei Guantanamo.

* Culoarea verde măsliniu- este culoarea uniformelor purtate de soldaţii armatei cubaneze. Această culoare a fost făcută celebră de însuşi Fidel Castro, etalând-o mai mereu în apariţiile sale publice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s