Baseball

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, Campionatul Naţional de Baseball atrage atenţia a milioane de cubanezi. „Mingea” aşa cum îl numim noi, a fost sportul naţional timp de mulţi ani, şi în mod nesurprinzător, declanşează discuţii aprinse în parcurile centrale ale fiecărui oraş de pe insulă. Pentru aceia dintre noi care trăim cu iluzia că oamenii sunt preocupaţi de cele mai arzătoare probleme ale zilei, este întotdeauna un pic frustrant să dai peste un grup de bărbaţi care ţipă şi gesticulează cu pasiune, nu despre cum să încheie sistemul monetar dual al ţării, nici despre cum să-şi recupereze vreun drept de care au fost privaţi, ci doar despre cine este cel mai bun lovitor cu bâta dintre toţi jucătorii.

Dar pasiunea sportivă principală a cubanezilor nu este scutită de politică, mai ales atunci când vreun superstar se decide să nu se întoarcă acasă după o călătorie în străinătate, sau dacă un jucător nu este selectat în lotul naţional pentru că este bănuit a nu fi de încredere şi cu risc de a „dezerta”. La un meci recent, între două rivale aprige, un jucător s-a simţit ofensat de faptul că adversarul ar fi aruncat mingea cu intenţia de a-l lovi, şi spre surprinderea spectatorilor a fugit spre aruncător răsucindu-şi bâta. Jucătorii au golit banca de rezerve, câţiva fani au plonjat în mijlocul luptei iar poliţia a uzat cu generozitate spray-urile paralizante şi bastoanele din dotare, adăugând câţiva bocanci împărţiţi pentru siguranţă. Camerele oficiale, care transmiteau meciul au fost îndepărtate de locul în care avea loc încăierarea şi nici un spectator TV nu a ştiut ce s-a întâmplat…la momentul respectiv.

Însă noile tehnologii au demascat cenzura ipocrită, de vreme ce zeci de camere digitale şi telefoane mobile au filmat fiecare detaliu. Această versiune a evenimentelor a fost distribuită către mii de persoane pe CD-uri şi memorii flash. Şi ce discuţii minunate am avut atunci în parcuri! (traducere de George Matu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s