Unde e fum…

Caridad nu a putut găsi Sancti Spíritus pe hartă, provincia unde se află compania condusă de chilianul Max Marambio, dar este la curent cu toate zvonurile despre închiderea sau corupţia din interiorul acesteia. A învăţat să descifreze omisiunile presei şi să citească, în recurenţa anumitor subiecte, încercările de muşamalizare a altora mult mai interesante. Astfel, ea nu este fericită de pastila îndulcită dată la ştirile naţionale. Pentru această femeie de 40 de ani din Havana, zvonurile care circulă în ultimele săptămâni au determinat scoaterea de la naftalină a unei zicale vechi pe care o repetă cu încăpăţânare: “nu iese fum fără foc”. Numele companiei Río Zaza este rezonant în orice conversaţie, chiar dacă ziarul Granma doar a menţionat într-o notă scurtă moartea managerului general, Roberto Baudrand.

Şcolile de jurnalism sunt cele pe care ar trebui să le înveţe anumite lecţii. Una dintre ele – pe care noi, cubanezii am învăţat-o citind preponderant printre linii – este că ascunderea unui subiect intensifică interesul faţă de acesta şi conduce la speculaţii asupra detaliilor. În timp ce ei ne cheamă să participăm la evenimente de reafirmare revoluţionară şi de condamnare a campaniei media împotriva Cubei – din care nu au publicat nici măcar un document – toată lumea presupune că trebuie să fie ceva foarte important ceea ce încearcă să muşamalizeze făcând atât zgomot. Întârzierea în confirmarea întâmplării din cadrul acestei companii a ajuns şi la presa internaţională, jurnaliştii independenţi şi bloggerii luând subiectul din mâinile reporterilor oficiali. Ei sunt chemaţi să laude succesele, nu să scoată mizeria ascunsă sub covor.

Caridad a avut dreptate în privinţa norului de fum, care acum a devenit un foc nimicitor. Ceva necurat este ascuns în spatele tăcerii şi diversiunilor. Miroase a bani şi fraudă, cu un iz de corupţie care nu mai este restrânsă, ci mai endemică specifică sistemului. Armata de contabili care va fi desfăşurată în zilele următoare nu va fi capabilă să oprească sângerarea. Ar fi nevoie de tot atâţia ca să controleze inspectorii, să monitorizeze monitorii şi să supervizeze supervizorii. Norul de fum care se rostogoleşte din acest foc este deja uriaş şi noi toţi îl putem vedea în spatele sloganelor.(traducere de Laura Dănescu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s