Twitter: o bestie sălbatică

Aseară m-a vizitat un prieten care locuieşte în Las Villas şi care, pentru a ajunge în capitală trebuie să depăşească atât problemele de transport cât şi cercul vigilent care îl înconjoară. Mi-a povestit că acum câteva săptămâni a fost reţinut şi i-a fost confiscat telefonul mobil pentru câteva ore, până ce un ofiţer a apărut, nervos, cu micul Nokia în mâinile lui. “Acum chiar ai probleme”, a spus ofiţerul Securităţii de stat reţinându-l la secţie. Motivul care a generat acesta problemă era că în lista de contacte a telefonului lui era o intrare pe Twitter împreună cu un număr de telefon din Marea Britanie*.

“Nimeni nu te poate scăpa de 15 ani”, l-a ameninţat ofiţerul, pretinzând că trimiterea unui SMS unei persoane cu un nume atât de ciudat care trăieşte atât de departe este o crimă de mari proporţii. El nu ştia că tweet-urile noastre călătoresc prin spaţiul virtual prin intermediul trimiterii unui mesaj obişnuit de pe telefonul mobil. Nici nu-şi putea imagina că în loc să ajungă în mâinile unui membru al serviciului de inteligenţă britanic, micile noastre texte ajung la acea pasăre albastră care la face să călătorească prin spaţiul virtual. Este adevărat că noi transmitem legaţi la ochi şi nu putem citi replicile sau referinţele primite de la cititorii noştri, dar măcar raportăm de pe Insulă în fragmente de 140 de caractere.

Întotdeauna gândind în termeni de conspiraţii, agenţi şi complot, ei nu au realizat că tehnologia a transformat fiecare cetăţean în propriul lui sau ei mijloc de comunicare în masă. Acum nu mai sunt corespondenţii străini cei care validează o anumită poveste în ochii lumii ci mai degrabă, din ce în ce mai mult, propriile noastre incursiuni pe Tweeter sunt cele care sunt transformate în referinţe informative. Prietenul meu a relatat în felul lui: “Yoani, când am venit în Havana am avut o întreagă operaţiune în spatele nostru. Am trimis un mesaj în avans pentru a alerta oamenii în cazul în care încearcă să ne oprească.” A fost poate luminozitatea ecranului Nokia-ului sau poate convingerea că ceva nou o să intervină între urmăritor şi urmărit ceea ce i-a oprit din a-l pune într-o maşină de patrulare. Dacă l-ar fi interceptat, doar o apăsare scurtă pe o tastă ar fi trimis shout-ul lui de jur împrejurul Web-ului, spunând ceea ce presei internaţionale i-ar fi luat ore să afle.

Când l-am condus la uşă, avea telefonul în mână, ca un felinar cu lumina slabă. În dosarul marcat “Ciorne” un mesaj deja redactat îl va proteja de umbrele care îl aşteptau jos.(traducere de Laura Dănescu)

*N.t.: Printre serviciile oferite de Twitter este si posibilitatea de a posta prin intermediului SMS-ului pentru cei care nu au acces la internet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s