Îndreptând cercul

Un prieten mi-a atras atenţia asupra ciudatelor puncte colorate de pe fundul cutiilor de băuturi răcoritoare şi bere vândute în cafenele şi restaurante. M-am uitat cu atenţie şi era adevărat, semnul era roşu pe unele, albastru sau verde pe altele, toate trasate cu markerul. M-am uitat în jur şi chiar pe cutiile goale sau pe cele pe jumătate strivite din centrele de reciclare curiosul “sigiliu” era prezent. Contururile nu erau la fel de precise ca cele făcute de o maşină, ci arătând mai degrabă nesiguranţa unei linii trasate de o mână conştientă că face ceva interzis.

Ei da, cu toate că poate părea simplu, în spatele acestor puncte colorate stă o reţea care foloseşte întreprinderile din SUA pentru a vinde bunuri private. Angajaţii serviciilor de alimentaţie cumpără cutiile de băutură la preţuri accesibile, după care le vând – în branşa în care lucrează – câştigând la fiecare produs cu 10%-50% mai mult decât preţul iniţial. În timpul zilei lucrătoare dau prioritate vânzării produselor proprii, lăsându-le deoparte pe cele provenite din Statele Unite. La sfârşitul zilei, din profitul pe care îl fac pentru fiecare vânzare, au câştiguri mult mai mari decât salariul simbolic pe care îl primesc în moneda naţională.

Punctele colorate indică cine deţine băuturile care au fost vândute. Cele ale managerului pot fi marcate cu roşu, cele ale chelneriţei sunt marcate cu albastru, iar bucătarul probabil că a decis să opteze pentru un punct portocaliu. Fiecare are parte de un câştig. Dacă nu, care ar fi raţiunea de a te trezi dimineaţa devreme, să iei un autobuz aglomerat şi să munceşti 8 ore doar pentru a primi echivalentul a 20 $ la sfârşitul lunii? De-asemenea, fabrici clandestine produc bere Bucanero şi Cristal având aceeaşi aparenţă ca a celor originale; chiar băutorii cu experienţă îşi dau seama cu greutate care e diferenţa. Aceste industrii alternative sunt localizate în casele familiilor, în ale căror camere se găsesc aparate de îmbuteliere. Aceste produse le vor înlocui pe cele venite din SUA, fiind cei mai neloiali competitori ai marelui Patron, dar oferind un schimb bun cumpărătorilor. O reţea labirintică de produse contrafăcute subminează disfuncţiile sistemului central oferind profit sutelor de buzunare private.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s