Ritualul anual

Am simţit zgomotul şi aerul proaspăt care umplea străzile odată cu prima furtună a lunii mai. Havana a fost acoperită de valuri de ploaie, îmbăiată de acele picături tenace pe care seceta le-a adus la extrem în această primăvară anormală. Primii care au ieşit afară au fost copii iar cenuşiul concret al clădirilor a început să-şi arate cutele de umezeală, arhitectura lor Est-Europeană făcându-le să arate şi mai incongruente în mijlocul ploii tropicale. Femeile au apucat în grabă hainele de pe sârme iar câinii şi-au găsit adăpost până când ploaia s-a domolit. Dar ploaia a continuat să cadă iar persistenţa ei i-a convins până şi pe cei mai bătrâni să se înmoaie în cea mai aşteptată ploaie a anului.

Am scos mâna pe balcon să văd dacă merită să urc pe acoperiş pentru a face un duş direct din cer. Noi cubanezii, aşteptăm, acest cadou al lunii mai care va coace fructele de mango şi ne va aduce noroc. Aşa că ne umezim până la piele în această dezlănţuire a norilor care a devenit ca o vrajă anuală împotriva răului, un drept natural al unui întreg popor care aşteaptă vremuri mai bune. În final, am apucat scara grea din lemn şi am pus-o în dreptul găurii din tavan; deasupra, revărsarea norilor m-a udat în câteva minute. Pe acoperiş erau mulţi ca mine, aşteptând apa – fără clor – să spele răul şi să ne protejeze de ceea ce avea să urmeze.

Am stat deasupra apartamentului meu până când ploaia s-a oprit, privindu-i pe cei care se bălăceau pe stradă cu hainele lipite de corp. O doamnă în vârstă îşi scosese ambele mâini pe fereastră pentru a nu pierde darul gratuit al providenţei, în timp ce un beţiv din parc era binecuvântat şi trezit de ploaie în acelaşi timp. Atât timp cât a ţinut prima furtună a lui mai, oamenii nu numai că s-au jucat în spaţii deschise, dar au dat dovadă şi de un entuziasm spontan complet, nealterat de greutăţile zilnice. O rugăciune nerostită a înflorit în stradă. Cu ea, sute dintre noi i-am cerut furtunii să ne aducă o parte egală de noroc. Totul ne sugerează că vom avea nevoie din plin de ea. (traducere de Andrei Vlăducu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s