Zgârie-Norii

Clădirea în care am împlinit 25 de ani de viaţă a fost construită de mâinile celor care locuiesc aici, acum mult timp. Cu faţada ei imensă şi arhitectura iugoslavă, acest bloc cu o poveste de 40 de ani a fost ultimul dintre cele făcute sub supravegherea tehnicienilor sovietici. Un nou concept numit “microbrigades” – de-a lungul anilor ’70 şi ’80 – le-a permis oamenilor în căutare de locuinţe să şi le construiască singuri. Acelea erau zilele iluziilor şi mulţi au crezut că aceste blocuri de 12, 18 sau 20 de etaje vor rezolva problema ţării în ceea ce priveşte locuinţele.

Erau atâtea nevoi,  iar progresul construcţiei atât de încet, încât noul stil Est European al cartierelor nu a putut rezolva criza locuinţelor. Când primii locatari s-au mutat aici – după 7 ani de făcut scări şi turnat ciment – am devenit ultimii beneficiari ai unui proiect urban care s-a încheiat cu dezmembrarea lagărului socialist. Nu mai există nici o cale de reîntoarcere la construcţia blocurilor înalte şi chiar Ministerul Construcţiilor a devenit o arhivă de planuri şi vise arhitecturale care s-a destrămat. Cei care au nevoie de un spaţiu trebuie să se mulţumească cu camere împărţite în două sau cu apartamente improvizate pe acoperişuri.

Printre cele 144 de familii care trăiesc în această clădire, copiii au crescut, apoi au venit nepoţii, iar acolo unde a fost loc pentru un cuplu, acum fii, fiicele şi mamele suspină împreună. Din nefericire, structura rigidă a blocului nu permite extinderea balconului sau o diviziune pe orizontală pe care o numim “barbeque”, dar creativitatea a reuşit să facă două camere acolo unde era doar una. Aceşti “zgârie-nori” au devenit în sfârşit un simbol al erei apuse, iar copiii care aleargă de-a lungul coridoarelor lor cu greu îşi pot imagina că erau programate să devină casele luminoase şi colorate în care “Omul Nou” – o creatură pe care nu au reuşit să o creeze niciodată – va trăi. (traducere de Andrei Vlăducu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s