Cu braţele deschise

Lucrurile care se petrec în blogosfera se întâmplă şi în realitatea cotidiană: încearcă să ne dezbine şi să ne separe, aruncându-ne epitete de “oficiali” sau “mercenari” pe ici pe colo, omiţând factorul comun care ne uneşte pe toţi: dorinţa de a ne exprima. Visez la vremea când Elaine Diaz va putea să dea cursuri la Academia de Bloggeri fără a-şi pierde slujba şi când Claudia Cadelo – scutită de un miting de repudiere – da un seminar pe Twitter la Şcoala de Jurnalism. Îmi imaginez masa de discuţii a jurnaliştilor independenţi stau împreună cu presa de stat, dacă primilor li s-ar recunoaşte simpla existenţă şi cei din urmă nu ar plăti acest gest cu funcţiile lor.

Puteţi să vi-l închipuiţi pe Esteban Morales, academicianul care acum câteva săptămâni a scris un articol despre corupţie dezbătând cu Oscar Espinosa Chepe pe tema soluţionării catastrofei economice cubaneze? Gândiţi-vă un minut dacă însuşi Alfredo Guevara, care a ţinut o prelegere în fata studenţilor universitari, purtând discuţii la masa rotundă alături de Rafael Rojas sau Emilio Ichikawa. Sau aş putea merge chiar mai departe şi l-aş plasa pe Ricardo Alarcon faţă în fată încă o dată cu tânărul Eliecer Avila, ca să audă cum a avansat situaţia naţională – sau a regresat – din ianuarie 2008 când au purtat faimosul lor dialog. Toate acestea – încep să delirez – ar putea lua viaţa în cântecul lui Pablo Milanes cu un refren montuno în caldă voce a Albitei Rodriguez.

Veţi crede că mă amăgesc, dar simt că această bucată de pământ pe care trăim nu poate tolera prea multe diviziuni. Grilaje, garduri, parcele, fracţiuni au ajuns să pună în pericol şi să marcheze spaţial şi timpul care ne aparţin. Nu ştiu ce aşteaptă alţii, dar măcar Yoani Sanchez a pus de-o cafea şi a aranjat masa pentru o conversaţie care trebuie să pornească de undeva. (traducere de Cristina Stoian)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s