Fizica se înşală rareori

La fiecare pas aud oamenii plângându-se de caniculă, a cărei prezenţă neînduplecată  seceta o face şi mai greu de suportat. Toţi ştim ce se întâmplă cu presiunea dintr-un boiler în mediu cu temperaturi ridicate, deci se anticipează probleme şi tensiuni pe perioada verii. Iunie a început cu aşteptarea acelor schimbări care se produc cu o încetinire epuizantă, cu un sentiment de ezitare care face totul şi mai rău. Din primele zile ale lunii, unor frizeri li s-a permis uzufructul locurilor lor de muncă şi au trecut de la a fi angajaţi de stat la a plăti taxe fixe, destul de mari. Pe de o parte, noii auto-angajati câştigă autonomie, dar pe de cealaltă parte, preţul pentru o  tunsoare a crescut la aproape dublu, acum că trebuie să  achite singuri cheltuielile localului, să contribuie la  fisc şi să încerce să câştige un mic profit şi pentru ei.

Problema potrivit căreia totul pare atât de ciudat este aşteptată eliberare a prizonierilor politici, pe atât de discutată în presa străină, pe cât este neglijată în ştirile naţionale. S-a presupus că aceşti oameni ar fi deja eliberaţi, de când Silvio Rodriguez însuşi a recunoscut că sentinţă este “prea dură”. Transferul celor şase la închisori mai apropiate de casele lor are mirosul unei tactici de tras de timp, o glumă oficială făcută în faţă atât de multor aşteptări. Nu este suficient să pretinzi producerea transformărilor. Trebuie să muncim pentru reuşita lor cât mai repede pentru că , în alchimia stranie a situaţiei noastre, amânarea ar putea fi un element exploziv.

Că şi cum nu ar fi de ajuns, avem o vară fără ploi, cu ventilatoare zumzăind toată ziua şi facturile la energia electrică mâncând salariile. O sufocare permanentă se resimte pe traseul lung al liniilor de autobuz, o sufocare ce ne însoţeşte în laborioasa căutare a hranei. Ventilatoare care nu reuşesc decât să ne sufle în faţă aerul fierbinte, băi doar cu picături de apă din oale şi găleţi; cum ai terminat, stropii de transpiraţie reapar pe piele. Sunt zile în care prietenii mei îşi pierd răbdarea şi căută prin documentele de familie să vadă dacă pot găsi certificatul de naştere al unui bunic spaniol. În privirea multora este prezentă afirmaţia nerostită “nu mai suport”. Le spun să se relaxeze, poate căldura este catalizatorul de care am fost lipsiţi, avântul de care avem nevoie pentru ca o populaţie letargică să se asigure că oportunităţile anunţate nu sunt amânate pe altă lună. (traducere de Cristina Stoian)

Notele traducătorului:

Frizerii şi uzufruct: Micile frizerii şi saloanele de frumuseţe au fost predate angajaţilor lor prin uzufruct, însemnând că trebuie să plătească statului ca să-i folosească proprietatea, localurile însele.

Bunici spanioli: Spania a emis recent o lege care permite oricărui cubanez cu un bunic spaniol să ceară cetăţenie spaniolă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s