Oraşul model

Moara de zahăr în ruină, strada principală dezolantă şi înăuntrul caselor – un trecut încrustat în amintiri. “De la oraşul-model la oraşul-fantomă”, bombăne cei care trăiesc în oraşul Hersey, Cuba, pe măsură ce frumuseţea de odinioară se transformă într-o magazie a nostalgiei. Mulţumită talentului diferiţilor regizori tineri, oraşul este zugrăvit într-un scurt documentar care provoacă suspine şi senzaţia de nod în gât. O plimbare melancolică a sute de oameni pentru care viitorul – fără îndoială – nu prevesteşte o perioadă mai bună.

Neobişnuitul oraş avea un plan urbanistic modern, o industrie prosperă a zahărului, o fabrică de ciocolată şi un tren electric care este încă în funcţiune, în ciuda scânteilor şi scârţâitului. Totul este la scară redusă, dar funcţional, ca şi cum o duzină de case în miniatură cu acoperişuri de tip fronton ar fi fost aşezate atent pe o pajişte. Mulţumită efortului lui Milton Hersey, născut într-un sat din Pennsylvania în 1857, a început construcţia acestui curios aşezământ, pe dealul din Santa Cruz, la est de capitala noastră.

Prosperitatea de ieri şi inerţia de azi reprezintă secvenţele contrastante între care se derulează filmul regizat de Laimir Fano,  proiectat la cinematograful Chaplin într-o proiecţie cu acces interzis mai multor bloggeri. Din fericire, cele 15 minute emoţionante circulau deja pe rutele alternative de distribuire a informaţiei, unde, în anumite instituţii culturale, nu sunt necesare îndeplinirea unor reguli precum “permisiunea de difuzare”. O colecţie magnifică de imagini, împreună cu munca îndrăzneaţă privind sunetul şi coloana sonoră, reuşesc să ne transporte până în acel sătuc copleşit de dor de casă. Ciocolata acţionează ca element ce declanşează emoţiile personajelor, în timp ce spectatorii – de partea aceasta a ecranului – îi pot simţi aroma, textura memoriei ambalate cu aceeaşi hârtie a bomboanelor.(traducere de Cristina Stoian)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s