De închiriat: puţină emoţie

Omul a intrat în mica librărie El Condor a cărei vitrină se află în fața zidului care înconjoară Universitatea din Zurich. “Caut cărţi de Corin Tellado”, a şoptit încet şi am sărit în faţa computerului unde ai inventariat ultimele titluri care vin de la Buenos Aires, Madrid sau Mexic. Am observat un accent havanez în vocea lui, poate pentru că avusese pentru scurt timp contact cu dialectul elvețian-german care va da în cele din urmă alt ritm cuvintelor sale. A spus că era din cartierul La Vibora şi că avea nevoie în mod disperat de nişte reviste spaniole, similare cu Hello.

Maria Mariotti, proprietara localului, l-a abordat, explicându-i că nu avea nimic deocamdată, dar că pot fi comandate de la distribuitor. “Ce titluri doriţi”, întrebă mica femeie, jumătate peruană, cealaltă japoneză. “Orice puteţi obţine. Sunt pentru mama mea, care trăieşte din ele”, a spus el, încercând să-şi justifice interesul persistent în romane de dragoste. A spus că, neavând bani de trimis în Cuba, încearcă lunar să trimită familiei anumite publicaţii pe care le pot închiria altora. Afacerea lor de început consta în împrumutul de reviste ca Vanities sau People, pentru cinci pesos cubanezi, către o comunitate largă de cititori, dornici să aibă la îndemână ultimele actualităţi. Clienţii puteau păstra revistele timp de o săptămână şi, apoi, treceau din mână în mână până se deteriorau şi erau scoase din circulaţie.

Câteva zile după acea comandă, prietena mea a plecat către Târgul de Carte de la Barcelona 2003, unde a elogiat-o pe Maria del Socorro Tellado Lopez. A reuşit să se apropie de ea şi să-i spună despre familia aflată de cealaltă parte a Atlanticului, care a supravieţuit în fiecare lună mulţumită condeiului ei. Autoarea cărţii Painful Deception (1990) a fost impresionată de poveste şi a donat o selecţie de cincizeci din titlurile sale, împreună cu o scrisoare de mână pentru doamna din La Vibora. Cadoul acela a provocat o explozie de recunoştinţă în librăria elveţiană, în special din partea fiului librarei alternative. Ştia ce înseamnă să poată adăuga noile volume la colecţia maternă. Paginile lor vor reuși ca într-o casă în paragină în Havana să fie mai mult săpun, nişte ulei, puţină pâine, pantofi pentru copii, laolaltă cu vise pentru zeci de vecini.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s