Capitoliul sau casa liliecilor

M-am strecurat pe scară când muncitorii s-au dus în sala de mese să-şi înfulece prânzul. Era vara anului 1992 şi tentaţia de a urca până la cupola Capitoliului a fost mai puternică decât semnul “Nu treceţi”, scris cu litere roşii. În sus, pânzele de păianjen, zidurile de structură şi crăpăturile din perete alternau cu obiecte acoperite de praf. De la înălţime m-am uitat în jos, înspre locul unde un diamant fals marchează kilometrul zero al autostrăzii naţionale.

Capitoliul Havanei a fost umilit pentru trecutul său, pedepsit pentru asemănarea cu cel de la Washington şi oropsit pentru faptul că a adăpostit – cândva – Congresul. Ca simbol al acelei republici satanizate de propaganda oficială, clădirea impozantă a suferit destinul celor prigoniţi. Înăuntru s-a stabilit Academia Ştiinţelor, separându-se interiorul spaţios, şi un muzeu vechi cu animale împăiate a fost amplasat chiar sub cameră. Câteva colonii de lilieci s-au adăpostit înăuntru, împroşcând pereţii cu fecale, scobind înfloriturile tavanului. Ungherele şi crăpăturile faţadei au devenit cel mai popular urinal pe o rază de câteva blocuri.

Acum câţiva ani a apărut zvonul că un milionar italian donase un sistem de lumini pentru această bijuterie arhitecturală. Dar, unul câte unul, becurile s-au ars şi colosul din piatră şi marmură s-a întors încă o dată în întuneric. Spre surpriza celor care deja îl considerau condamnat, s-au ridicat recent panouri, anunţând restaurarea clădirii impunătoare. Să sperăm că reparaţiile nu vor dura mai mult decât anii construcţiei sale, iar Capitoliul va devenim, într-o zi,  locul Parlamentului cubanez: o clădire magnifică ce găzduieşte dezbateri reale. (traducere de Miruna Spătaru)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s