Aşteptând ordine

O cunoștință a mamei mele, care stă foarte aproape de o Doamnă în Alb, i-a spus că au ordine să nu acosteze femeile îmbrăcate în culori deschise care poartă gladiole în mână. Aceeaşi doamnă, care până de curând afişa o expresie de dezgust când vorbea despre slujbele de la Santa Rica şi pelerinajele de pe Fifth Avenue, azi era pe punctul de a bate palma cu Laura Pollán, şi de a-i cere autograful. Poate o altă vecina, care a ţipat “Viermii se răzvrătesc!” în martie la televiziunea naţională, este acum confuză şi aşteaptă noi ordine pentru a se întoarce la vorbăria goală. Mecanismele falsei spontaneităţi au fost expuse de acest armistiţiu: producerea acelui presupus răspuns popular este confirmată de această întrerupere a atacurilor.

Din perspectiva discursului oficial, oamenii care au fost eliberaţi din închisoare în ultimele săptămâni au meritat să devină prăzi. Folosind acest argument, alături de anumite presiuni cunoscute, au mobilizat militanţii Partidului şi membri ai Comitetelor pentru Apărarea Revoluţiei să participe la aşa-numitele mitinguri de repudiere unde au scuipat, insultat şi contestat Doamnele în Alb. Acum, ştrengarii energici care au ajuns să “apere revoluţia de mercenarii finanţaţi de imperialişti” ar trebui să se aştepte la o explicaţie care să justifice eliberarea prizonierilor. Ar fi interesant să mergi la o reuniune a nucleului Partidului ca să vezi cu ce revelaţii secrete mai vin, pentru că dacă nici unuia nu i se oferă, vor ajunge să se autoperceapă ca pioni controlaţi de cei careîntr-o zi îi incită, ca mai apoi, să le ordone să păstreze liniştea.

Cunoştinţa mamei mele nu îşi ascunde confuzia. “Nu e nimeni care să îi înţeleagă. Ieri ne-au chemat ca să îi insultăm, iar azi nu ne dau voie să le atingem un fir de păr,”spune ea. Adevărul este că aici, unde păruse că nimic nu s-ar întâmpla, ne aflăm brusc într-o situaţie unde se poate întâmpla orice. În ce moment a început schimbarea istoriei?Poate în celula umedă, întunecoasă, plină de viermi unde Orlando Zapata Tamayo a decis să se sacrifice; sau în secţia de terapie intensive, steril şi friguros, unde Guillermo Farinas şi-a susţinut decizia de a muri dacă prizonierii nu erau eliberaţi; sau pe străzile Havanei, unde câteva femei inofensive au sfidat o putere omnipotentă, prin strigătele către libertate, într-un mediu unde aceasta nu există. (traducere de Miruna Spătaru)

Armistiţiul – scurt şi fragil- apare să fie limitat la Havana, adică Banes Reina Tamayo continuă să fie victima aceloraşi metode.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s