Vacanţa de vară

Mii de cubanezi se află în vacanța de vară, printre ei studenţii care se bucură de aproape două luni până în septembrie. Vacanţa are loc într-o perioadă a maximelor de temperatură şi toţi analiştii cred că deprivarea socială îşi atinge la rândul ei presiunea maximă la începutul lunii august. Combinaţia de căldură, foamete şi pauză de şcoală îi irită în special pe acei adulţi care visează să îşi poată ţine familia la răcoare, hrănită şi liniştită. Mulţi părinţi sunt nevoiţi să nu mai muncească pentru că nu au pe nimeni cu care să-şi lase copiii şi, în majoritatea locurilor, productivitatea muncii scade în iulie şi august.

Pe timpul verii, plaja te îmbie, în special pe o insulă îngustă unde coasta – chiar la punctul de lăţime maximă – este la mai puţin de 60 de mile depărtare. Dar înotul în mare implică și anumite dificultăţi, în particular legate de transport şi pentru că, odată aşezaţi pe nisip lângă ocean, realizăm că aproape toată mâncarea oferită trebuie plătită în pesos convertibili. Lucru valabil şi pentru umbrele.

Mai devreme sau mai târziu, plictiseala ne conduce către ungherele casei care trebuie reparate. Scaunul care se înclină, drenajul pe jumătate înfundat al chiuvetei, priza care scânteiază, vechea frânghie pentru rufe care nu le mai susţine greutatea şi vasul de toaletă căruia i-a apărut o crăpătură. Pe scurt, variile colţuri ce se deteriorează cu timpul şi cărora trebuie să le acordăm nişte ore atunci când avem zile mai libere. Astfel, la sfârşitul vacanţei, vorbind între colegi, auzim mai multe despre dificultăţile reparaţiei luminii din bucătărie decât de apele calde ale Mării Caraibelor. (traducere de Miruna Spătaru)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s