Muzeul de mașini

Există un amănunt al realităţii noastre care fascinează turiştii şi surprinde colecţionari din toată lumea: numărul de maşini vechi care încă circulă pe şoselele ţării noastre. Chiar acum, pe o stradă oarecare din Havana, zumzăie motorul unui Chevrolet din 1952, iar un Cadillac, cu mai mulţi ani la activ decât Ministrul Transporturilor însuşi, funcţionează drept maxitaxi. Trec pe lângă noi, pline de rugină sau proaspăt vopsite, pe punctul de a se dezmembra sau demne de a câştiga concursuri pentru starea excelentă a reparaţiilor. Aceste miracole pe roţi constituie o parte din ţara noastră, la fel şi cozile lungi, autobuzele supraaglomerate şi panourile politice.

La început, vizitatorii se arata plăcut surprinşi la vederea parcului tematic creat de aceste vehicule. Fac poze alături de ele şi plătesc până la de trei ori costul unui bilet pentru a sta în interioarele lor spaţioase. După obţinerea permisiunii şoferului, străinii uimiţi descoperă un motor vechi de doar zece ani ascuns în corpul unui Ford de la începutul secolului douăzeci, ca şi roţile adaptate ale unei Lada rusească. Pe măsură ce câştigă încrederea proprietarului, acesta le spune că sistemul de frâne a fost un cadou de la un prieten european şi că farurile principale au aparţinut cândva unei ambulanţe.

Sezoniştii se minunează de gustul şi pratica cubanezilor de a conserva asemenea relicve din trecut, dar puţini ştiu că este vorba mai mult de o necesitate decât de alegere. Nu te poţi duce la un distribuitor autorizat şi cumpăra o maşină nouă chiar dacă ai banii cu care să o plăteşti, aşadar suntem nevoiţi să le păstrăm pe cele vechi. Fără aceste artefacte ale secolului trecut, oraşul nostru ar fi pe zi ce trece mai puţin pitoresc şi imobil. (traducere de Miruna Spătaru)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s