Era post-Marambio

Se face o săptămână de când Max Marambio, alias El Guatón , trebuia să sosească pe această Insulă, să se prezinte în faţa instanţei, să explice diferite chestiuni. Fără îndoială, deţinătorul firmei mixte Río Zaza a preferat protecţia oferită de teritoriul chilean, cunoscător – ca nimeni altul – al consecinţelor de a te fi lăsat pe mâna justiţiei cubaneze.  Acuzat de luare de mită, de falsificarea documentelor bancare şi fraudă, cel care într-o zi fusese protejatul Liderului Máximo tocmai ce primeşte – în locul bătăilor pe umăr –  un mandat de urmărire şi arestare.

Mi-e dor de Marambio chiar fără să-l fi cunoscut, căci, odată cu plecarea sa, s-a redus brusc numărul familiilor care îşi permit să bea un pahar cu lapte, pe această insulă. Piaţa neagră, aprovizionată de la magazinele sale a intrat în colaps imediat după ce a plecat şi reţelele adiacente care livrau produsele sale au sfârşit prin a seca sau a dubla preţurile. Când generalul-locotenent devenit manager a fugit până în Santiago de Chile, ne dăm seama de rolul pe care l-a avut acel om, format la mâna dreaptă a puterii, în ceea ce noi puneam pe masă. Nu o făcea din altruism – asta e clar – dar măcar a diversificat producţia locală ternă şi a reuşit ca un tetrapack să înceteze să mai reprezinte un obiect de colecţie.

Averea lui Marambio s-a adunat acolo unde cubanezii nu pot investi un cent, în acele firme mixte deschise celor cu paşapoarte străine, însă nu şi conaţionalilor. Istoria sa personală a reprezentat anticiparea a ceea ce vedem, o predicţie a gradelor militare care se transformă în costume şi cravate, în antreprenori fără ideologie. În pofida agilităţii sale privind armele de ieri (un Kalashnikov, sloganurile, dogmele marxiste) ni-l amintim pentru alte strategii: conturile bancare, schimbul de favoruri, investiţii. Vechii săi camarazi nu-i vor arăta clemenţă când va fi judecat în faţa instanţei, pentru că el Guatón a devenit un competitor comercial şi, mai presus de asta, ştie prea multe poveşti – secrete – despre ei. (traducere de Cristina Stoian)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s