O insulă fără mare

De pe zidul digului nu e mare lucru de văzut. Un platou albastru din când în când învolburat care-şi izbeşte valurile înspumate de bulevardul care-l limitează. Nu se întrezăresc bărci cu pânze, abia se văd două ambarcaţiuni peticite, autorizate de căpitanul portului. Vara, adolescenţii se aruncă în apele calde, însă iarna se îndepărtează temători de valurile agitate şi de vântul rece. Un vas îşi urmează ruta de la est la vest în fiecare seară; o umbră a orizontului care are grijă ca potenţialii barcagii să nu fugă prin strâmtoarea Floridei.

Chiar acum suntem în acele luni ale anului în care bulevardul de pe coastă intra în cele mai mari turbulenţe. Însă totul se întâmplă între recif şi bulevard, acest dinamism nici nu visează să se extindă pe întinderea sărată care se afla de cealaltă parte. Când am început să trăim cu spatele la mare? Din ce moment acea parte a ţării, care este de asemenea a noastră, a încetat să ne aparţină? A mânca peşte, a te plimba cu yahtul, a privi clădirile din cadenţa unui val, a te bucura de contrastul de albastru care se vede încă de pe prima creastă. Întâmplările himerice dintr-un oraş cu litoral, amăgirile înţepătoare pe o Insulă care pare să plutească în neant şi nu în Caraibe.

Trăiesc cu iluzia că, într-o zi, pentru a închiria chiar şi o şalupa cu vâsle să nu fie nevoie să am un paşaport străin. Bărcile cu pânze vor stăpâni golful şi ne vor face să ne amintim că trăim într-o Havană maritimă, născută din strigătele piraţilor şi gălăgia portuară. Pargo-ul* va înlocui pisica de mare şi crapul din farfuriile noastre şi începând cu zidul din Malecón – şi picioarele atârnând peste reciful calcaros – vom saluta o flotă de vase care pleacă şi revine în El Morro. (traducere de Cristina Stoian)

Nota traducătorului: Pargo sau red snapper este un peşte care se găseşte în special în reciful din Golful Mexicului şi pe coasta de sud-est a Atlanticului a Statelor Unite. Numele original în spaniola latinoamericană este Huachinango sau Pargo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s