Urbanismul sluţit

Clădirea cu numărul 216 a scos un pocnet ascuţit înainte ca zidurile să cedeze şi acoperişul să cadă. Zidurile au căzut dimineaţa devreme când încă nimeni nu se afla pe trotuar. Praful a plutit timp de câteva zile şi s-a impregnat în hainele curioşilor, veniţi să vadă priveliştea şi să ia câteva cărămizi din grămada de grinzi, lemne şi ţigle. Casa vecină de închiriat nu a suferit prea multe pagube şi vecinii au profitat de prăbuşire întrucât a lăsat un perete liber unde se puteau deschide noi ferestre. Un an mai târziu, în locul unde a căzut clădirea de două etaje, s-a acumulat gunoiul întregului cartier şi trecătorii urinau în scobiturile formate de coloane.

Locatarii au mers la un adăpost cunoscut drept Venus, aflat la câteva blocuri de staţia centrală de tren. Au sosit acolo cu speranţa că va fi o şedere scurtă între cămăruţele şi cearşafurile atârnate pe post de pereţi. Au petrecut însă mai mult de 20 de ani în camerele umede, pline cu paturi suprapuse. Copiii lor au crescut acolo, s-au îndrăgostit şi au procreat, împărţind baia şi bucătăria, cu zidurile înnegrite de funingine.

La început au crezut că vor fi mutaţi într-un loc mai bun, dar uraganele şi deteriorările au distrus fondul de locuinţe şi în fiecare an mii de oameni sunt adăugaţi la numărul de victime. De-a lungul timpului, au uitat cum este să deschizi uşa propriului cămin, să te dezbrăci într-o cameră fără să te gândeşti la zecile de priviri curioase, să faci un duş fără ca cineva să bată la uşă, cerându-şi rândul cu disperare. Au uitat cum se trăieşte în afara adăpostului. (traducere de Cristina Stoian şi Miruna Spătaru)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s