Nu răspunde!

Mobilul sună dar nu răspund. Aştept ca soneria să se oprească şi mă îndrept spre un telefon din apropiere pentru a forma numărul rămas pe ecran. Le-am spus prietenilor mei să-mi dea un apel şi apoi îi voi suna eu, însă unii insistă, uitând cât de scump e un minut de conversaţie în reţeaua mobilă. Am un cod cu ei: două apeluri dacă e urgent şi trei dacă e vorba de ceva ce poate aştepta. Când dispozitivul pe care-l port în geantă vibrează şi sunt pe stradă, caut un telefon public care acceptă monede sau care nu are receptorul distrus.

Chiar dacă firma de telecomunicaţii ETECSA a informat că numărul utilizatorilor de telefonie mobilă va ajunge curând la un million, suntem în urmă în ceea ce priveşte această tehnologie. A primi un apel naţional este o nebunie, configurarea MMS-ului poate însemna ore de ceartă cu operatoarele şi a găsi un loc unde se vând cartele reîncărcabile seamănă cu filmul “Misiune imposibilă”. Precum unui adolescent în creştere căruia nu-i mai vin pantofii, numărul de abonaţi s-a mărit însă infrastructura telefoniei mobile nu s-a îmbunătăţit corespunzător. Nu-i de mirare că această creştere nu urmează dezvoltării integrate a sistemului ci, mai degrabă, provine din dorinţa de colectare cu orice preţ a acelor bancnote colorate şi convertibile care simulează dolarul.

În ciuda reducerii preţurilor, un medic încă nu îşi permite servicii de telefonie mobilă, în schimb poliţia politică se bucură de tarife subvenţionate în moneda naţională.  În plus, nu e posibil să închei un contract şi să achiţi la sfârşitul lunii, ci trebuie să plăteşti în avans pentru a comunica. Mulţi dintre noi se simt înşelaţi de ETECSA, dar monopolul de stat nu permite ca alţi competitori să ofere un serviciu mai bun şi mai ieftin. O ciudată soluţie s-a găsit deja, mii de utilizatori folosind un straniu cod morse cu telefoanele mobile: o sonerie, două, trei… Nu răspunde la celălalt fir! Grăbeşte-te doar spre telefonul cel mai apropiat. (traducere de Cristina Stoian)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s