Mici afaceri

Este 8 dimineaţa iar şinele staţiei Factor şi Tulipán încă au prospeţimea zorilor. Singurul tren, care vine de la San Antonio de los Baños, are întârziere. Bătrâni rezemaţi de ziduri revând ziarul de dimineaţă, cumpărat mai devreme, şi oferă ţigări la bucată. Săptămâna asta au suferit o lovitură grea în urma anunţului că s-a încheiat distribuţia pe cartelă a pachetelor de Titan şi Aroma. Veşti proaste şi pentru cei care stau la baza pieţei noastre informale, care îşi vindeau propria raţie de ţigări pentru a supravieţui.

Printre absurdităţile pieţei centralizate din Cuba este faptul că doar cei născuţi înainte de 1955 primesc raţionalizat ţigările. În familia mea, tatăl meu primea raţie, dar mama, cu zece ani mai tânără, nu primea nimic. Pe jumătate în glumă, pe jumătate în serios, un vechi prieten de-al meu îmi spunea că în viitor vor ajunge să distribuie ultimul pachet de ţigări unui cubanez venerabil, născut la mijlocul secolului XX. Îţi poţi imagina sărbătoarea? Steaguri fluturând, trompetele sunând, un batalion în marş apropiindu-se de bătrân şi prezentându-i ultimul pachet de ţigări raţionalizat.

De bine, de rău, asta nu se va întâmpla. Cei care erau tineri atunci când au început să primească nicotină subvenţionată intră în a şasea decadă a vieţii. Aceia dintre noi care nu au beneficiat niciodată de această provizie au sentimentul că astăzi au mai scăpat de un potenţial reproş. Cred, oricum, că cineva ar trebui să-i compenseze pe bătrânii de la staţia Tulipán şi pe toţi cei de-a lungul şi de-a latul insulei care îşi ţin zilele cu astfel de mici afaceri. (traducere de Andrei Vlăducu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s