În interiorul cartierului, în afara inimii

“Trebuie să predai paşaportul!” Aşa i-au spus după ce a ajuns la Caracas, pentru a preveni să ajungă la graniţă şi apoi să dezerteze. În acelaşi aeroport i-au citit regulile: “Nu ai dreptul să spui că eşti cubanez, nu poţi merge pe stradă în uniforma primită de la spital, şi este mai bine să eviţi orice contact cu venezuelenii”. După câteva zile a înţeles că misiunea lui era una politică, pentru că în afara de a trata problemele cu inima sau infecţiile la plămâni, trebuia să examineze conştiinţe, să sondeze intenţii de vot.

În Venezuela a dat şi peste o parte din corupţia care conduce Barrio Adentro Project. “Cei perspicace” de aici au devenit “Canaliile” de acolo, punând mâna pe putere, influenţă, bani, şi presându-le pe doctoriţele şi asistentele medicale care ajung acolo singure să le devină concubine. L-au cazat împreună cu 6 colegi într-o cameră neîncăpătoare, avertizându-i că dacă vor muri, ca victime ale violenţelor din stradă, vor fi etichetaţi drept dezertori. Dar asta nu le-a cauzat depresii. La sfârşitul zilei, avea doar 28 de ani şi era pentru prima dată când scăpa de protecţia părinţilor, de apatia extrema a cartierului şi de lipsurile de la spitalul unde lucrase până atunci.

La o lună după sosire, i-au dat o carte de identitate, spunându-i că va putea vota la alegerile următoare. La o întâlnire scurtă cineva i-a spus despre cumplita lovitură pe care Cuba o va primi, dacă va pierde un aliat atât de preţios din America Latină. Le-au strigat că  “Sunteţi soldaţii patriei ” şi ca atare “trebuie să garantaţi că drapelul roşu va câştiga alegerile”.

S-au dus demult zilele când se gândea că va salva vieţi sau că va alina suferinţele. Acum vrea doar să plece acasă, să se întoarcă la familia protectoare, să le spună prietenilor săi adevărul, dar deocamdată nu poate. Înainte de asta, trebuie să se încoloneze la secţia de votare, să depună o contribuţie pentru Partidul Socialist Venezuelean, apăsând cu degetul ecranul. Numără zilele până la ultima duminică a lunii septembrie, gândindu-se că apoi se va întoarce acasă. (traducere de Andrei Vlăducu)

Lasă un comentariu