Insuportabila rotunjime a mingii de golf

Ca şi cum ar tăia o prăjitură înainte de a fi coaptă, guvernul nostru a extins până la 99 de ani dreptul investitorilor străini de a folosi pământul nostru. Părţi ale acestei naţiuni vor trece în mâinile celor au paşaport străin; între timp, antreprenorii locali pot folosi terenul agricol, ca uzufruct, doar pentru zece ani. Gazeta Oficială vorbeşte despre afaceri imobiliare când noi ştim cu toţii că terenul, pământul nostru, nu este accesibil cubanezilor care ar dori o mică parcelă pentru construcţii.

Altă surpriză recentă a fost anunţul privind crearea mai multor cursuri de golf în întreaga insulă. Vor deschide spre exploatere pajişti verzi şi bine îngrijite, înconjurate de dotări luxoase, pentru a promova turismul select. Când i-am povestit unei prietene despre pregătirea acestor cheltuieli de recreere, primul lucru a fost să mă întrebe de unde vor avea apa să păstreze prospeţimea verde a ierbii. Ea trăieşte într-un cartier unde astfel de utilităţi vin de două ori pe săptămână, şi, pentru ea, ideea că pompele de apă vor irosi preţiosul lichid între o gaură sau alta este supărătoare. Va trebui să te obişnuieşti cu ea, draga prietenă, din pricina abisului dintre cetăţenii deposedaţi şi cei care vin din străinătate cu portofelele ticsite…

Deja îmi imaginez continuarea filmului: a lucra pe terenul de golf va fi un privilegiu pentru cei mai de încredere; bărbaţi la costum şi cravată, cu microfoanele ataşate vor fi poziţionaţi de jur împrejur să vegheze şi să se asigure că localnicii nu pot intra şi… trăi şi învăţa… celor mai răsăriţi şi credincioşi dintre servitori li se va permite să încheie şi ei o rundă cu crosa şi mingea. Astfel, ei se antrenează pentru acea dimineaţa mult aşteptată, când vor fi la cursul de golf în bermude, în timp ce noi vom privi de partea cealaltă a gardului. (traducere de Alexandru Gabor)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s