Olivia

Prietenul meu Miguel a plecat, epuizat de amânarea operaţiei de schimbare de sex, ştiind foarte bine că nu o să aibă o slujbă mai bună. A lăsat peruca roşie unui prieten care lucra în acelaşi spital şi a vândut, ilegal, camera pe care o avea în Luyanó. În ziua în care a cerut permisiunea să plece şi-a pus costum şi cravată; privindu-se, a zbierat în faţa oglinzii. La biroul de imigrări a încercat să-şi ţină mâinile departe de cuta pantalonilor, pentru ca ultimul suspin de homofobie să nu-i distrugă plecarea.

A evadat înainte ca ei să oprească valul de cubanezi care, pentru o scurtă perioadă, s-a îndreptat spre Ecuador. Căsătoria sa a fost una dintre cele 700 căsătorii contractate între cetăţenii ambelor ţări, majoritatea având ca singur obiectiv obţinerea cetăţeniei în acea ţară sud-americană. Miguel a plătit echivalentul a 6.000$ pentru o nuntă în Havana cu o femeie din Quito, pe care o ştia de numai câteva ore. A falsificat poze din luna de miere, a plătit un funcţionar de la Ministerul Sănătăţii Publice pentru a-i da “eliberarea” şi a dat până şi o mică sumă de bani astfel încât cardul său alb – permisul de ieşire – să nu fie amânat. S-a prefăcut a fi ceea ce nu era, nimic mai uşor pentru noi, cei de pe Insulă, obişnuiţi să ne purtăm măştile.

Acum se aşteaptă la vremuri dificile pentru că poliţia ecuadoriană a început să investigheze cei 37. 000 de cubanezi intraţi în ţară în ultimii ani. Totuşi nu pare speriat. Este homosexual, unul dintre aceia urcat în camioanele poliţiei sub o ploaie de lovituri, de ceva ani fiind şi monitorizat pentru poziţia lui critică. După ce a experimentat ambele tăişuri ale lamei cenzurii, nimic nu îl înfricoşează. Când va fi chemat să depună mărturie – daca va fi chemat – se va duce purtând rochia roşie pe care întotdeauna a vrut să o poarte aici. Nimeni nu îl va opri din gesticulat în timpul interogatoriului, pentru că Miguel a scăpat deja de acel Miguel care a fost odată, pentru a deveni – fericit – Olivia. (traducere de Laura Dănescu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s