Un patron înveterat

Una dintre temele cele mai discutate când vine vorba despre Cuba este întrebarea dacă realitatea în care trăim poate fi numită „socialistă”. Pentru generaţia mea, care a crescut cu cărţi despre marxism, manuale de comunism ştiinţific şi volumele lui Lenin, este anevoios să găseşti modelul cubanez în aceste cărţi. Când cineva mă întreabă cum stau lucrurile, le spun că pe această insulă trăim sub un capitalism de stat, sau, cum i s-ar mai putea spune, plantaţia partidului… plantaţia clanului de familie.

Teoria mea provine din aceste cărţi pe care am fost nevoită să le citesc, unde exista un factor esenţial pentru a desemna o societate drept „socialistă”: mijloacele de producţie erau în mâinile muncitorilor. Dar ceea ce văd în jurul meu este statul atotproprietar, proprietar al maşinilor, al industriei, al infrastructurii unei naţiuni şi a tuturor deciziilor ce o privesc. Un stăpân care plăteşte cele mai mici salarii posibile şi pretinde aplauze şi fidelitate ideologică necondiţionată din partea muncitorilor.

Acest proprietar hapsân ne previne acum că trebuie să dea afară un milion de oameni din sectorul public. „Pentru a susţine dezvoltarea şi actualizarea modelului economic”, ni se spune că fondul de salarii trebuie redus drastic în vreme ce oportunităţile de afaceri private se vor extinde doar modic şi controlat. Chiar Centrul Muncitorilor Cubanezi, singurul sindicat recunoscut din ţară, spune că disponibilizările bat la uşă şi trebuie să le acceptăm disciplinat. O remarcă jalnică din partea celor care au rolul de a reprezenta drepturile membrilor săi în faţa oricărei puteri, şi nu invers.

Ce va face acest proprietar înveterat, care deţine această Insulă de cinci decenii, când şomerii de azi vor deveni nemulţumiţii de mâine? Cum va reacţiona când autonomia forţei de muncă şi economică a micilor întreprinzători se va transforma în autonomie ideologică? Atunci vom auzi blestemele şi stigmatizarea celor prosperi, fiindcă plusvaloarea, ca şi fotoliul preşedintelui, nu poate fi decât a lui. (traducere de Alexandru Gabor)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s