Valize autonome

Sub scaun se poate vedea un bagaj de mâna peticit, asemănător celor care se dădeau oamenilor care plecau în misiuni în anii ’80. De fiecare dată când autobuzul trecea peste o groapă, mai multe perechi de ochi îl fixau pentru a verifica dacă nu cumva conţinutul lui s-a vărsat prin fermoarul stricat. În apropiere, pe drum spre oraşul Candelaria, o patrulă de poliţie a oprit transportul şi a ordonat tuturor să coboare, împreună cu bagajele lor. În capătul coridorului, alături de alte valize abandonate, era şi geanta cârpită a unui fost ofiţer al securităţii de stat, care fusese în Europa sau vreo ţară din Africa. Nimeni nu a schiţat niciun gest să o ridice.

Doi ofiţeri au verificat fiecare rând şi au strâns bagajele pe care nimeni nu le-a revendicat pe trepte. Le-au deschis cu mare grijă, tăind colţurile, scoţând capsele, pentru a expune contrabandă mult mai vânată decât armele sau drogurile: lapte, brânză, homar, creveţi şi peşte. Un câine ciobănesc, antrenat să găsească fructe de mare, produse lactate şi carne, a căutat în bagajele pe care oamenii le-au lăsat în şanţ, sub soare. “Toată lumea va fi reţinută până când proprietarii acestor pachete le revendică”, a ţipat unul dintre ofiţerii cu rang superior cât umplea portbagajul maşinii de poliţie cu bunurile confiscate.

Deşi au interogat şi au ameninţat călătorii la secţie, nu au putut să-i acuze de nimic pentru că nu existau modalităţi de a demonstra cine era proprietarul bunurilor, destinate cu siguranţă pieţei negre. Era imposibil să lege geamantanele care “călătoreau singure” de vreunul din călători. Straniu, dar autobuze ce traversează întreaga ţară sunt încărcate cu astfel de pachete pe care nimeni nu le revendică. Geamantane autonome, saci sau cutii îşi vor găsi un proprietar doar dacă ajung la destinaţie, dacă reuşesc să treacă în siguranţă de punctele de control, de inspecţii şi de nasul câinilor. (traducere de Laura Dănescu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s