Mario Vargas Llosa: un Nobel de mult aşteptat

Literatura lui Mario Vargas Llosa a reprezentat sursa câtorva momente de răscruce în viaţa mea. Primul a fost acum 17 ani, în timpul unei veri marcate de căderi de curent şi criză economică. Cu intenţia de a împrumuta Războiul sfârşitului lumii, am abordat un jurnalist îndepărtat de la profesia sa din raţiuni ideologice, cu care încă îmi împart zilele. Mai păstrez copia aceea, cu tot cu coperta ruptă şi paginile îngălbenite, pe măsură ce zeci de cititori şi-au găsit calea către acest autor peruan interzis în librăriile oficiale.

Apoi a urmat universitatea şi, în timp ce îmi pregăteam teza despre dictatură în romanul sud-american, Llosa a publicat romanul Sărbătoarea ţapului. Integrarea unei analize a textului sau despre Trujillo în cadrul lucrării mele nu a bucurat comisia care m-a evaluat.  De altfel, nici faptul că dintre caracteristicile caudillos americani, le-am subliniat doar pe cele semnificative pentru “propriul” Lider Maxim. Astfel, pentru a doua oară, o carte scrisă de actualul câştigător al premiului Nobel în Literatură mi-a marcat viaţa, pentru că m-a făcut să realizez cât de frustrant ar fi fost să fii filolog în Cuba. De ce am nevoie de un titlu – mi-a spus el – care anunţă că sunt specialist în limbaj şi cuvinte, când nici nu pot să formulez liber propoziţii.

Prin urmare, Vargas Llosa şi literatura sa sunt responsabili, în mod direct şi “premeditat”, pentru mare parte din ceea ce sunt astăzi: pentru fericirea mea conjugală şi aversiunea faţa de totalitarism, pentru trădarea filologiei şi apropierea de jurnalism.

Mă pregătesc de acum, pentru că mă tem că data viitoare când îmi va pica în mâini o altă carte a lui, efectul va dura încă 17 ani şi va însemna, din nou, o uşă trântită în faţa unei profesii. (traducere de Miruna Spătaru)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s