Coridoare goale

10 dimineaţa. Pe coridoarele unde săptămâna trecută oamenii s-au adunat şi au discutat în timpul orelor de lucru, astăzi nu se vede nici un suflet. Ce s-a întâmplat în cele 17 etaje ale Ministerului Agriculturii astfel încât nimeni nu iese din biroul său? Răspunsul este simplu: Mulţi se tem să nu fie pe lista următorilor disponibilizaţi, aşa că se feresc să creeze impresia că nu îşi respectă atribuţiile şi  par nefolositori. Dacă până acum vociferau în afara birourilor, cu mâinile încrucişate, acum strategia pe care o adoptă este aceea a unor oameni care par ocupaţi, chiar dacă trebuie să stea în spatele unui birou pentru opt ore.

Această scenă nu este o exagerare. Un prieten care lucrează la una din agenţiile de stat, unde numărul mare de angajaţi este o boală cronică, mi-a descris-o. Mi-a explicat că nu mai este nici măcar coada din trecut, din faţa aparatului cu apă, dar asta nu îi va salva de disponibilizări. Instituţia le-a spus că doar cei care vor fi indispensabili vor rămâne în timp ce alţii au fost deja anunţaţi de iminenta concediere. Prietenul meu clipeşte din ochi şi râde concluzionând sarcastic. “Cu siguranţă nu-l vor da afară pe director, nici pe secretarul care provine din nucleul Partidului Comunist şi cu atât mai puţin pe femeia care conduce sindicatul”.

Sunt surprinsă de amestecul de teamă şi dispreţ cu care cubanezii au primit vestea reducerii drastice a personalului, şi care este deja implementată. Pe de o parte nimeni nu-şi doreşte să-şi piardă slujba, dar pe de altă parte există sentimentul că a fi şomer nu este cu mult mai rău decât a lucra pentru stat. Când i-am recomandat prietenei mele să-şi ia o licenţă pentru a deveni angajată autonomă, să facă nasturi sau umeraşe, a sărit din scaun agitându-şi mâinile: „Nu! Nu! Dacă numele meu este pe următoarea listă voi face un scandal care va fi auzit până în biroul ministrului şi pe fiecare coridor.” Dar nu o cred; ca mulţi alţii preferă să se ferească de proteste deschise. (traducere de Andrei Vlăducu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s