Catastrofe personale

Câte drame umane pentru fiecare victimă a prăbuşirii zborului 833. Similaritatea numelor din lista pasagerilor sugerează că părinţi şi copii, fraţi şi surori, tineri căsătoriţi cu bebeluşi sunt cu toţii pierduţi. Îmi amintesc că printre numele menţionate la ştiri era şi un turist japonez, care şi-a pierdut viaţa la mii de kilometri de cealaltă insulă, atât de diferită de a noastră. Mă tot gândesc la el şi la ceilalţi care au murit, avionul ar fi trebuit să însemne un drum, un pod, o autostradă, însă nu staţia finală.

Tragedia celor 40 de pasageri cubanezi se răsfrânge imens. Au cumpărat biletul fatal cu trei luni înainte de ziua plecării şi au stat la o lungă coadă pentru a beneficia de un mod de transport care, în această ţară, este rar şi extrem de scump. Probabil erau liniştiţi că drumul de la Santiago de Cuba la Havana va fi fost mai puţin haotic decât trenul naţional. Prezenţa lor în ATR 72/212 a fost concluzia unui şir de sacrificii care au început odată cu nevoia – sau dorinţa – de a călători în interiorul Cubei şi s-a încheiat doar când soarta lor s-a împlinit.

Nenorocul se iveşte la orice colţ, ştim asta, însă e dificil de procesat ideea că oamenii urcă scările unui avion şi la scurt timp după aceea numele lor sunt citite, cu o voce solemnă, la televiziunea naţională. Îmi trec prin minte imaginile unei posibile îmbrăţişări cu familia care aşteaptă la aeroport, cu mama care a aflat în Buenos Aires sau Amsterdam că fiul ei nu se va mai întoarce sau cu soţia pilotului spunându-i „la revedere”, ca şi-n alte dăţi, cu gândul că se va întoarce curând acasă. Sunt catastrofe personale, drame umane, care au apărut în minutul în care avionul s-a prăbuşit pe pământ. (traducere de Alexandru Gabor)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s