Carnavalul morţilor

Rumba leagănă atmosfera dintr-o parte în alta în timp ce petrecerea taie în drumul său
Malecónul havanez, într-o vară care te obligă să foloseşti mânecile cămăşii pentru a-ţi şterge sudoarea. De la etajul opt al unei clădiri din apropiere, un om nu mai poate asculta ritmurile muzicii şi strigătele beţivilor. Gândurile lui vin însoţite de focuri de mitralieră, de mirosul unei Africi îndepărtate, unde şi-a pierdut un prieten, sănătatea mintală şi somnul.

Ariel este personajul principal din Carnavalul şi Morţii, ultimul roman al lui Ernesto Santana, un autentic scriitor in umbre dintr-un oraş la rândul său în pană de curent. Pentru aceia dintre noi care îi cunoaştem deja lucrările – aspre, precise şi pline de întrebări – acest nou roman ne reaminteşte de acea corupţie cotidiană care a devenit atât de comună încât trece frecvent neobservată. Ne aruncă în trauma celor care au fost duşi pe pământuri străine pentru a purta un război pe care nu îl înţelegeau, război pe care, chiar în ziua de azi, mulţi dintre noi nu îl pricepem. Este o poveste despre dragoste, fantome, HIV şi alte personaje, toate concentrate în această dramă de 175 de pagini. O ficţiune a morţilor care pleacă şi revin, a spiritelor cu epolete şi medalii, îmbibate în alcool, având nevoie să uite, forţate să se abandoneze vidului. Pe scurt, o carte în stilul cel mai intim şi brut al câştigătorului competiţiei literare „Novelas de Gaveta Frank Kafka” din acest an, Ernesto Santana.

În scurt timp, în casa noastră de la etajul al paisprezecelea dintr-o clădire în stil iugoslav care ar putea la fel de bine să existe în orice parte a Cubei, vom prezenta această şocantă şi indispensabilă operă. Nici triumfalismul, nici disperarea nu sunt binevenite. (traducere de Miruna Spătaru)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s