Vacanțele se întorc

Să te duci la serviciu pe 25 Decembrie, să ai școală de Revelion sau să fii chemat la “muncă voluntară” când se apropie sfârșitul anului. Toate aceste lucruri erau posibile într-o Cubă fervent ideologizată, cu ateismul ei fals și disprețul pentru festivități, care ne-a lăsat Crăciunuri cenușii, sărbătorite în șoaptă. Ultimele săptămâni ale anilor 1980, 1983, 1987 sunt la fel de plictisitoare, lipsite de culoare, alergând împreună prin mintea mea. Mi-am petrecut multe din acele zile stând la un birou, în timp ce în alte părţi ale lumii oamenii sărbătoreau împreună cu familiile lor, deschideau cadouri, petrecând în intimitatea caselor lor.

Părea că vacanţele de Crăciun nu erau niciodată onorate în şcolile cubaneze, iar studenţii aveau pauze doar pentru sărbătorile patriotice şi ideologice. Dar, puţin câte puţin, neanunţat şi niciodată aprobat de parlamentul nostru, studenţii au început să ceară aceste vacanţe. La început, fiecare clasă pierdea 1/3 din studenţii săi, dar virusul absenţei i-a infectat pe toţi. În final numărul studenţilor care au lipsit în ultimele două săptămâni ale anului nu i-au mai lăsat nicio şansă Ministerului Educaţiei decât să declare o vacanţă de două săptămâni. Această mică victorie a cetăţenilor, pe care toţi o percepem ca pe o evadare dintr-o falsă sobrietate pe care au încercat-o să ne-o impună de la un podium, nu a fost menționată în niciun ziar.

Astăzi, fiul meu Teo s-a trezit târziu şi nu se va mai duce la şcoală până anul viitor. Colegii săi nu s-au mai dus la şcoală de miercuri. Privindu-l cum doarme până la 10, făcându-şi planuri pentru zilele care vor veni, este o alinare pentru Crăciunurile plictisitoare ale copilăriei mele. Nu pot să uit toate acele seri de Crăciun pe care le-am petrecut fără ca măcar să realizez că există vreun motiv să sărbătoresc. (traducere de Andrei Vlăducu)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s