Țara fantomelor cu mandat prelungit

Sunt doi oameni la colț. Unul poartă în ureche o cască, în timp ce altul bate la ușa clădirii. Toți vecinii știu foarte bine de ce acești doi indivizi sunt acolo. Un disident locuiește chiar la unul din etajele clădirii; doi agenți ai poliției politice urmăresc pe oricine vine sau pleacă și, cu o mașină permanent pregătită, îl urmăresc pe acesta oriunde merge. Polițiștii nu vor să-și ascundă activitatea,  mai ales pentru a arăta care pot fi consecințele pentru oricine-și propune să fie crtitic la adresa regimului. Aflați mereu în spatele lui, ei vor să-l izoleze de comunitate, astfel încât nici măcar pânza de păianjen a vigilenței și protecției ofertă de internet să nu-i mai poată fi de niciun folos.

Acesta nu este însă singurul caz de acest fel. Aici, orice nonconformist își are propriile umbre care-l monitorizează atent din spate, „fantomele” dispunând de tehnologie de ultimă oră în vederea monitorizării atente a oricărei mișcări întreprinse de victimile luate în vizor; de la telefoane cu rază lungă de detectare și până la microfoane instalate în casă, viața privată a acestor disidenți nefericiți a devenit un calvar. Astfel, mulți dintre noi am ajuns să-i numim pe cei de la aparatul Securității de Stat „Armaghedonul”, „Mașina de tocat oameni” sau „Fratele cel Mare”.

Dar nici măcar acești soldați înarmați până în dinți, dar îmbrăcați în civil, nu pot scăpa disprețului și opobriului public. Au apărut deja nenumărate bancuri privind numărul nesfârșit de securiști care pot înconjura un biet disident inofensiv. Șoptind și privind peste umăr, mulți comentează sarcastic: „Este atâta nevoie de mână de lucru masculină în agricultură, și uite-te la ăștia câți sunt în jurul unuia care doar gândește diferit”. Pentru că, nu-i așa, ce imensă dovadă de patriotism ar fi ca, în locul studiilor de criminalistică aplicate pe disidenți neînarmați, toți acești bărbați să contribuie la producția agricolă a țării, în loc să-și petreacă timpul în rolul de umbre ale celor ce pur și simplu gândesc diferit.  Ce bine ar fi să lase odată studiile de securitate din mână și să citească mai bine un tratat despre procedura de însămânțare a roșiilor, care să-i ajute în munca agricolă pe brazdele rămase până în prezent neexploatate. (traducere de Robert Sabotici)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s