Afacerea cu nicotină

Mâinile se mişcă cu încredere şi viteză, având la dispoziţie doar 30 de secunde să ascundă sub masă trabucurile care vor merge pe piaţa neagră. Două camere de luat vederi scanează încăperea unde frunzele parfumate sunt rulate şi puse în cutii cu nume precum Cohiba, Partagás, H. Upmann. Fiecare ochi de sticlă se roteşte 180 de grade, lăsând nesupravegheat – pentru foarte puţin timp – un punct orb, o porţiune îngustă, nepăzită, cu muncitori care împachetează. Timp suficient pentru a pune acel Lancero sau Robusto – vândut mai târziu în afara pieţei oficiale – dincolo de vederea supervizorilor.

Când studenţii mei spanioli m-au întrebat despre calitatea ţigărilor vândute “în afară”, aş fi glumit cu ei spunându-le că înlăuntrul acelor cutii ar putea găsi copii rulate ale ziarului Granma. Dar mai ştiu de asemenea că o bună parte din aprovizionările clandestine vin din aceleaşi locuri instituţionale unde sunt făcute cele expuse în magazinele legale. Trei din fiecare cinci Habaneros, dacă-i provoci, se vor lăuda că ştiu un adevărat “împachetator” care le poate face rost de puros proaspăt şi autentic. Afacerea cu nicotină implică mii de oameni în acest oraş şi produce o reţea de corupţie şi câştiguri de dimensiuni incalculabile. Provocarea este aceea că produsul final arată exact ca cel pe care îl vinde statul, dar costă de trei sau de patru ori mai puţin.

Printre cele mai obişnuite propoziţii pe care le aude un turist sunt “Domnule! Ţigări!” sau “Doamnă! Habanos!”, strigate din fiecare colţ. Cel puţin nu este aşa de şocant ca atunci când un proxenet încearcă “să vândă”, şoptind oferta: “Fete, Băieţi, Fete cu Fete”. Aşa că secvenţa care începe în fabrică, în cele treizeci de secunde când lentilele camerei se uită în altă parte, se termină cu un străin plătind pentru douăzeci şi cinci de trabucuri o sumă ce altfel ar fi suficientă pentru a cumpăra doar două. Toţi pleacă fericiţi: muncitorul, gardianul, vânzătorul ilegal şi… statul? OK… dar cui îi pasă? (traducere de Iris Şerban)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s