Bătrânul

A cumpărat o cutie de trabucuri tari pe care nu le fumează, o plasă de pânză pentru comisioane, cu toate că avea deja una şi două copii plictisitoare ale ediţiei din aceeaşi zi a Granma. A făcut asta pentru a ajuta bătrânii ce dârdâiau cu ochii injectaţi vânzând nenumărate nimicuri pe străzile Havanei. Persoane cu picioarele înţepenite de artrită, părul încărunţit de ani buni şi un baston pentru a completa anatomia lor fusiformă. Bărbaţi şi femei, bătrâni aruncaţi în piaţa informală expunându-şi marfa sărăcăcioasă în faţa uşilor de pe bulevardele Reina, Galiano, Monte şi Belascoain. Septuagenari forţaţi să-şi vândă raţiile ce scad constant, bunici cu chipul trist care mănâncă graţie dulciurilor şi alunelor pe care le vând ele însele în faţa şcolilor.

Mii de bătrâni cubanezi – la sfârşitul vieţilor lor – sunt nevoiţi să se întoarcă la muncă, de data asta înfruntând ilegalitea şi riscurile. Mâini care – tremurânde din cauza Parkinsonului – oferă gustări dulci în staţiile de autobuz, feţe ridate vând lame de bărbierit pentru numai cinci peso. Pensiile lor sunt extrem de mici, iar binemeritata odihnă de care plănuiau să se bucure s-a transformat în zile tensionate de evitarea poliţiei. Sistemul la a cărui construcţiei ei înşişi au ajutat nu poate să le ofere o bătrâneţe demnă, nu poate să-i scutească de mizerie.

Acel octogenar diform, târâindu-şi picioarele până la colţ, face negoţ cu bureţi de spălat şi tuburi de lipici bun pentru lipit orice. O trecătoare îşi inspectează conţinutul portofelului. Nu are suficienţi bani pentru niciunul dintre cele două produse, dar în următoare dimineaţă se întoarce să cumpere ceva, chiar şi numai unul dintre acele ziare naţionale în ale căror pagini feţele vârstnicilor sunt întotdeauna fericite şi satisfăcute. (traducere de Laura Dănescu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s