Cafea amară

Să iei o înghiţitură de cafea dimineaţă este echivalentul naţional al micului dejun. Ne poate lipsi orice, pâine, unt şi chiar şi veşnicul inaccesibil lapte, dar să nu ai această fierbinte, întăritoare recoltă cu care să te trezeşti este exordiul unui zile proaste, un motiv de a ieşi din casă prost dispus şi gata să izbucneşti în orice moment. Bunicii mei, părinţii mei, toţi adulţii pe care îi vedeam când eram copil  beau, în timp ce vorbeau, ceaşcă după ceaşcă din acel lichid întunecat. Oricând aveam musafiri, cafeaua era pusă pe aragaz pentru că ritualul servirii unei cafele era la fel de important ca cel al îmbrăţişării sau al invitării musafirilor în casă.

Acum câteva săptămâni, Raul Castro a anunţat că o să înceapă să introducă şi alte ingrediente în raţia de cafea. A fost simpatic să auzi un preşedinte vorbind pe tema unor astfel de subiecte culinare, dar în special a fost o sursă generalizată de umor faptul că a declarat oficial ceva ce este un obicei împământenit – de ani – în fabricile de cafea din întreaga ţară. Nu numai cetăţenii au contrafăcut cea mai importantă băutură naţională cubaneză de câteva decenii, dar şi statul şi-a pus în aplicare inventivitatea fără să o declare pe etichetă. De asemenea, nu vor folosi adjectivul “cubaneză” în distribuţia acestei băuturi întăritoare pentru că nu este niciun secret pentru nimeni că această ţară importă largi cantităţi din Brazilia şi Columbia. În locul celor 60 mii de tone de cafea produse la un moment dat aici, astăzi reuşim să culegem doar şase mii de tone.

În ultimele săptămâni, “nectarul negru al zeilor albi” – cum era la un moment dat numit – este insuficient. Gospodinele au fost nevoite să revină la practică prăjirii mazării pentru a asigura înghiţitura amară de care avem nevoie doar pentru a deschide ochii. Dacă poate fi numită cafea, nu ştim, dar măcar este ceva fierbinte şi amar de băut dimineaţa. (traducere de Laura Dănescu)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s