Trecând peste bariere

19402730

Ești unul din cei care inventează minciuni? Sau unul dintre cei care le cred? Aș dori să pun aceste întrebări celui care face această complicată teorie a conspirației din filmul de mai sus. Dacă este cineva care trebuie să transmită un mesaj, răspunsul este simplu: minciuna este conectată la nivel înalt iar el este doar mesagerul. Mă tem însă că o bucată din ceea ce spune în fața acelor soldați – cu o constelație de stele pe uniforme – este producția lui proprie, fabricată de el însuși. Lunga lui prezentare, înțesată de cuvinte precum inamic, operativ și rău, ne arată ce se poate întâmpla când cineva vorbește printr-un limbaj învechit despre una din cele mai moderne tehnologii. Nu poate înțelege afinitățile și legăturile care leagă site-uri precum Facebook și Twitter, dar le judecă din perspectivă proprie, mai degrabă decât să recunoască libertatea indivizilor de a se conecta la ele și oroare! – de a depăşi barierele ideologice. Cu toate că poate fi un cercetător strălucitor în IT, acest tânăr a picat la științe sociale.

Pe baza acestor ficțiuni vor dezvolta strategii prin care vor încerca să lovească blogosfera Cubaneză. În acelaşi timp, crezând că impulsul nu vine din partea noastră, ci din partea celor care ne folosesc ca pe păpuşi, vor dezvolta tactici care vor face mult zgomot şi vor da rezultate puține. A recunoaște că Omul Nou – Omul lor Nou – s-a săturat să fie soldat, să repete sloganuri, să aplaude la marşurile politice şi că acum vrea să aibă propriul lui spațiu de exprimare, ar fi ca şi cum ar mărturisi că au eșuat. Toate zidurile şi granițele pe care ni le-au impus în Cuba fizică, noi le-am depășit prin spațiul infinit al internetului, dându-le coșmaruri. Dacă nu ne mai pot controla, să-i lăsăm să se consoleze blamându-ne.

*Le mulțumesc comentatorilor de pe blogul meu care mi-au trimis link-ul către acest video, a cărui distribuție este o dovadă că guvernul nostrum a pierdut monopolul asupra informației, incluzând materialele clasificate. Viva Cubaleaks! (traducere de Andrei Vlăducu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s